Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zielona herbata i kawa jako składniki suplementów diety – bezpieczeństwo i jakość - odpowiedzi na pytania FFSW

Kategoria: Składniki Żywności

Przedstawiamy odpowiedzi na pytania zadane podczas sesji Q&A z dn. 11.06.2025 r. (FoodFakty Safety Week) w trakcie prezentacji dr n. farm. Justyny Ośko (Gdański Uniwersytet Medyczny).

Temat prezentacji "Zielona herbata i kawa jako składniki suplementów diety – bezpieczeństwo i jakość "


Tak, są rozporządzenia polskie, jak i europejskie, które obowiązują:

- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (ustawa podaje definicję suplementu diety);

- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety;

- Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych;

- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności;

- European Food Safety Authority: Food supplements;

- GIS: Zespół do spraw Suplementów Diety (Zespół do spraw Suplementów Diety pełni funkcję organu opiniodawczego i doradczego dla Głównego Inspektora Sanitarnego. Oznacza to, że zespół analizuje i opiniuje kwestie związane z suplementami diety, a następnie przekazuje swoje rekomendacje i wnioski do GIS).

  1. Musi spełniać definicję suplementu diety określoną w ustawie.
  2. Musi być środkiem spożywczym, a nie produktem leczniczym.
  3. Musi zawierać dozwolone substancje, w dopuszczalnych ilościach (zgodnie z rozporządzeniem MZ z 2007 r.).
  4. Musi być zgłoszony do GIS przed wprowadzeniem do obrotu.
  5. Musi być odpowiednio oznakowany – zgodnie z przepisami rozporządzenia 1169/2011.
  6. Nie może zawierać nielegalnych oświadczeń zdrowotnych – zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 o oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych

Nadzór nad produkcją i dystrybucją suplementów diety w Polsce sprawuje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna (Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny). Obowiązkiem tych instytucji jest monitoring rynku, kontrola zakładów produkcyjnych oraz podejmowanie działań w przypadku wykrycia nieprawidłowości. 

Dodatkowo Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcja Handlowa kontrolują prawidłowość oznakowania, reklamy i zgodność z prawami konsumenta – nie nadzorują procesu produkcji jako takiego.

Tak, może zdarzyć się, że suplement diety zakupiony z niewiadomego źródła może nie zawierać tego co jest deklarowane na opakowaniu. Ponadto przeprowadzone kontrole Najwyższej Izby Kontroli (NIK) wykazały wiele nieprawidłowości w tej sprawie (informacje o kontroli dostępne są na stronie internetowej tej instytucji: https://www.nik.gov.pl/plik/id,13978,vp,16418.pdf; https://www.nik.gov.pl/najnowsze-informacje-o-wynikach-kontroli/niekontrolowane-suplementy-diety.html).

W Polsce i Unii Europejskiej nie istnieją szczegółowe przepisy prawne, które bezpośrednio określałyby dopuszczalne rozmiary suplementów diety w formie tabletek czy kapsułek. Produkty te muszą jednak spełniać ogólne wymogi dotyczące:

  • bezpieczeństwa spożycia,
  • łatwości połykania (szczególnie dla osób starszych i dzieci),
  • zgodności ze standardami jakościowymi i higienicznymi.

Jednakże produkty te można ocenić na podstawie wymogów stawianych suplementom diety w USA. Dlaczego tak jest? Ponieważ w USA za żywność i leki odpowiada jedna instytucja rządowa – Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration; FDA). Pierwszym dokumentem dotyczącym wymogów jakie się stawia suplementom diety to zbiór standardów farmaceutycznych: The United States Pharmacopeial Convention. United States Pharmacopeia and National Formulary (USP 43-NF 38). Drugim dokumentem jest opracowany przez FDA ustawa: FDA. Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA); FDA: Montgomery, MD, USA, 1994.

Nie ma wymagań, dotyczących wykorzystania ekstraktów z zielonej herbaty lub kawy. Na stronie GIS w dokumentach opracowanych przez Zespół do spraw suplementów diety są podane maksymalne poziomy witamin, składników mineralnych, składników roślinnych i innych wykazujących efekt odżywczy i/lub fizjologiczny, jednakże nie wspomina się o ekstraktach z zielonej herbaty lub kawy. Natomiast ze względu na zawarte w nich związku bioaktywne, maksymalne poziomy zostały określone dla kofeiny oraz katechin-szczególnie Galusanu epigallokatechiny; EGCG (Rozporządzenie 1925/2006 i 2022/2340). W suplementach diety ważne jest, aby nie wykazywały działania leczniczego.

Aby sprawdzić czy dany składnik rośliny jest dozwolony w suplemencie diety, należy sprawdzić regulacje prawne. W przypadku suplementów diety czy żywności są to:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 kwietnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. poz. 979)
  • Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 parlamentu europejskiego i rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji

Natomiast limity można określić na podstawie podanych:

  • górnych bezpiecznych poziomów witamin i składników mineralnych ustalonych na podstawie naukowej oceny ryzyka
  • spożycia witamin i składników mineralnych wynikające z innych źródeł diety
  • zalecanego spożycie witamin i składników mineralnych dla danej populacji

Obecnie nie znalazłam badań, które by potwierdzały na podstawie badań klinicznych wpływ tych ekstraktów jako składników wspomagających odchudzanie. Suplement diety zgodnie z definicją ma stanowić uzupełnienie diety, a w przypadku wspomnianych ekstraktów dostarczyć np.: związków polifenolowych.

Musimy pamiętać, że matcha jest sporoszkowaną herbatą zieloną. Powstaje z tego samego krzewu (Camelia sinensis), w związku z czym zaliczamy ją również do zielonej herbaty. Co warto w nich zbadać? Myślę, że dobrze jest przeprowadzić badanie dotyczące składu substancji organicznych takich jak np. zawartość kofeiny, katechin (Galusanu epigallokatechiny; EGCG), ponieważ dla nich zostały ustalone dopuszczalne poziomy spożycia oraz pierwiastków toksycznych, jak np. kadm, ołów, arsen, rtęć (dla nich również ustalone są tymczasowe tolerowane tygodniowe/miesięczne pobranie; PTWI/PTMI).

Wspominałam na prezentacji o katechinach i o raporcie EFSA. Może nie wybrzmiało do końca, że dotyczy to galusanu epigallokatechiny (EGCG) i że mamy też tak owe rozporządzenie. Jest to Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2340 z dnia 30 listopada 2022 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do ekstraktów zielonej herbaty zawierających 3-galusan (-) epigalokatechiny.  Rozporządzenie dotyczy ekstraktów zielonej herbaty, ograniczające zawartość EGCG, co ma związek z potencjalnym negatywnym wpływem tej substancji na zdrowie. Zauważono, że spożywanie dużych ilości EGCG (np. w suplementach) może prowadzić do zwiększenia aktywności enzymów wątrobowych, co sugeruje uszkodzenie wątroby. Rozporządzenie wprowadza ograniczenie, aby chronić konsumentów przed potencjalnym ryzykiem związanym z nadmiernym spożyciem EGCG.

Przeszukując doniesienia literaturowe napotkałam na sprzeczne informacje, jedne prace sugerują niewielki wyrzut kortyzolu inne jego brak. W jednym z doniesień stwierdzono, że zwiększa poziom kortyzolu w połączeniu ze stresem psychicznym i wyzwaniem fizycznym. Wszystko zależy od zachodzących interakcji z mechanizmami centralnymi podczas stresu psychicznego i z procesami metabolicznymi podczas ćwiczeń.

Wiele czynników może hamować odchudzanie, zarówno na poziomie fizjologicznym, jak i psychologicznym. Do najważniejszych z nich należą: brak odpowiedniej diety, niedostateczny ruch, stres, brak snu oraz niektóre choroby i leki.

Autor:dr n. farm. Justyna Ośko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.