Przedmiotem rozważań w sprawie C‑315/24 była kwestia, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Tło sprawy
Opinia Rzecznika Generalnego została przedstawiona w dniu 8 maja 2025 r. w sprawie C‑315/24 Nestlé Sverige AB (zwana dalej „Nestlé”), przeciwko Miljönämnden i Helsingborgs kommun (komisja ds. środowiska gminy Helsingborg, Szwecja). Jak wskazano w opisie stanu faktycznego, Nestlé wprowadza do obrotu liczne produkty jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, które zawierają z przodu opakowania szczegółowe dane dotyczące wartości energetycznej i ilości różnych składników odżywczych (np. tłuszcze, białka i błonnik pokarmowy). Nie są one jednak wyrażone w przeliczeniu nie na 100 g lub na 100 ml, lecz na porcję lub na jednostkę spożycia, co stało się przedmiotem sporu. Miljönämnden i Helsingborgs kommun nakazała Nestlé usunięcie spornych danych szczegółowych, ponieważ jej zdaniem stanowią one naruszenie art. 6 ust. 2 rozporządzenia delegowanego 2016/128 tj. są powtórzeniem szczegółowych danych znajdujących się w obowiązkowej informacji o wartości odżywczej. Natomiast według Nestlé, sporne dane należy uznać za szczegółowe dane uzupełniające informację o wartości odżywczej, zgodnie z art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia 2016/128.
Zakres analizy
Przedmiotem rozważań Rzecznika była interpretacja przepisów ww. art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/128 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat. Przepis ten dotyczy dodatkowych obowiązkowych danych szczegółowych tj. opisu właściwości lub cech, które czynią produkt użytecznym w związku z daną chorobą, zaburzeniem lub schorzeniem, w przypadku których w postępowaniu dietetycznym przewiduje się zastosowanie produktu, w szczególności, w zależności od przypadku, właściwości lub cech odnoszących się do do specjalnego przetwarzania i składu, składników odżywczych, których zawartość została zwiększona, zmniejszona, wyeliminowana lub zmieniona w inny sposób, oraz uzasadnienie stosowania danego produktu.
Treść pytań
Pytanie pierwsze dotyczące przedmiotowej sprawy zostało sformułowane przez szwedzki najwyższy sąd administracyjny i dotyczyło tego, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w rozumieniu art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia delegowanego 2016/128. Natomiast pytanie drugie (w przypadku udzielenia odpowiedzi twierdzącej na pytanie pierwsze), brzmiało następująco: czy art. 6 ust. 2 rozporządzenia 2016/128, który zakazuje powtarzania na etykiecie informacji zawartych w obowiązkowej informacji o wartości odżywczej, wyklucza wskazanie w opisie podanym na podstawie art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia 2016/128 informacji o wartości energetycznej i zawartości różnych składników odżywczych, jeżeli informację tę wyrażono w sposób inny niż w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml?
Wnioski
Zdaniem Rzecznika „informacja o wartości energetycznej produktu i zawartości w nim różnych składników odżywczych zamieszczona w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej nie może stanowić dodatkowego opisu właściwości i cech produktu.”. W związku z tak sformułowaną odpowiedzią na pierwsze pytanie, nie było konieczności odpowiadania na drugie z nich.
Pełen tekst opinii dostępny jest pod adresem:
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=5472F25B26B74803D28FB4123633A7A5?text=&docid=299103&pageIndex=0&doclang=PL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=1902952
