Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co jest dodatkowym opisem właściwości i cech produktu? - opinia Rzecznika Generalnego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Przedmiotem rozważań w sprawie C‑315/24 była kwestia, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Tło sprawy 

Opinia Rzecznika Generalnego została przedstawiona w dniu 8 maja 2025 r. w sprawie C‑315/24 Nestlé Sverige AB (zwana dalej „Nestlé”), przeciwko Miljönämnden i Helsingborgs kommun (komisja ds. środowiska gminy Helsingborg, Szwecja). Jak wskazano w opisie stanu faktycznego, Nestlé wprowadza do obrotu liczne produkty jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, które zawierają z przodu opakowania szczegółowe dane dotyczące wartości energetycznej i ilości różnych składników odżywczych (np. tłuszcze, białka i błonnik pokarmowy). Nie są one jednak wyrażone w przeliczeniu nie na 100 g lub na 100 ml, lecz na porcję lub na jednostkę spożycia, co stało się przedmiotem sporu. Miljönämnden i Helsingborgs kommun nakazała Nestlé usunięcie spornych danych szczegółowych, ponieważ jej zdaniem stanowią one naruszenie art. 6 ust. 2 rozporządzenia delegowanego 2016/128 tj. są powtórzeniem szczegółowych danych znajdujących się w obowiązkowej informacji o wartości odżywczej. Natomiast według Nestlé, sporne dane należy uznać za szczegółowe dane uzupełniające informację o wartości odżywczej, zgodnie z art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia 2016/128.

Zakres analizy 

Przedmiotem rozważań Rzecznika była interpretacja przepisów ww. art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/128 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat. Przepis ten dotyczy dodatkowych obowiązkowych danych szczegółowych tj. opisu właściwości lub cech, które czynią produkt użytecznym w związku z daną chorobą, zaburzeniem lub schorzeniem, w przypadku których w postępowaniu dietetycznym przewiduje się zastosowanie produktu, w szczególności, w zależności od przypadku, właściwości lub cech odnoszących się do do specjalnego przetwarzania i składu, składników odżywczych, których zawartość została zwiększona, zmniejszona, wyeliminowana lub zmieniona w inny sposób, oraz uzasadnienie stosowania danego produktu.  

Treść pytań 

Pytanie pierwsze dotyczące przedmiotowej sprawy zostało sformułowane przez szwedzki najwyższy sąd administracyjny i dotyczyło tego, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w rozumieniu art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia delegowanego 2016/128. Natomiast pytanie drugie (w przypadku udzielenia odpowiedzi twierdzącej na pytanie pierwsze), brzmiało następująco: czy art. 6 ust. 2 rozporządzenia 2016/128, który zakazuje powtarzania na etykiecie informacji zawartych w obowiązkowej informacji o wartości odżywczej, wyklucza wskazanie w opisie podanym na podstawie art. 5 ust. 2 lit. g) rozporządzenia 2016/128 informacji o wartości energetycznej i zawartości różnych składników odżywczych, jeżeli informację tę wyrażono w sposób inny niż w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml?

Wnioski 

Zdaniem Rzecznika „informacja o wartości energetycznej produktu i zawartości w nim różnych składników odżywczych zamieszczona w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej nie może stanowić dodatkowego opisu właściwości i cech produktu.”. W związku z tak sformułowaną odpowiedzią na pierwsze pytanie, nie było konieczności odpowiadania na drugie z nich. 

Pełen tekst opinii dostępny jest pod adresem:

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=5472F25B26B74803D28FB4123633A7A5?text=&docid=299103&pageIndex=0&doclang=PL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=1902952 


Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.