Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nadchloran w żywności - aktualizacja opinii EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Dnia 12 maja Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował aktualizację opinii naukowej w sprawie zagrożeń dla zdrowia ludzi związanych z obecnością nadchloranu w żywności (ang. Update of the Scientific Opinion on the risks for human health related to the presence of perchlorate in food). Wydanie dokumentu nastąpiło na wniosek Komisji i stanowi aktualizację oceny ryzyka z 2014 r. Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową. Substancja ta stanowi substrat dla sympportera jodku sodu (NIS) i kompetycyjnie hamuje wchłanianie jodku do tarczycy, a eksperymentalne badania na zwierzętach pokazują, że ekspozycja na nadchloran w czasie ciąży może powodować toksyczność neurorozwojową.

Treść opinii 

Działający w ramach EFSA Panel ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym (CONTAM) ustalił tolerowane dzienne spożycie (TDI) na poziomie 1,4 μg/kg masy ciała na dzień. Limit ten został ustalony w oparciu o hamowanie wychwytu jodu przez tarczycę u zdrowych osób dorosłych. Jak wskazano w treści podsumowania wyników oceny "Tolerowane dzienne spożycie (TDI) uwzględnia wrażliwość płodu na zaburzenia hormonu tarczycy u matki i niepewność co do wpływu niedoboru jodu na wpływ nadchloranu podczas rozwoju płodu. Niniejsze TDI ma zastosowanie zarówno do krótkotrwałego (okres około 2 tygodni), jak i przewlekłego narażenia na podstawie sposobu działania nadchloranu, jego właściwości toksykokinetycznych oraz kluczowego badania wykorzystanego do ustalenia TDI.”. Natomiast w przypadku ostrej dawki referencyjnej (ARfD) uznano, że ustalanie jej nie jest konieczne. Konkludując, analiza niepewności wskazuje na wyższe (powyżej 50 %) prawdopodobieństwo „braku obaw” dla wszystkich scenariuszy.

Podstawy prawne 

Obecnie poziomy nadchloranu są regulowane w ramach rozporządzenia Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (pkt 6.3. załącznika I - najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności). Zgodnie z niniejszymi przepisami, najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu np. w warzywach liściastych i ziołach wynosi 0,50 mg/kg, a w herbacie (Camellia sinensis), herbatkach ziołowych i owocowych i składnikach stosowanych do herbatek ziołowych i owocowych (produkty suszone) 0,75 mg/kg. Natomiast w przypadku preparatów do początkowego żywienia niemowląt, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci i preparatów do żywienia małych dzieci limit tem został ustalony na niższym poziomie i wynosi 0,01 przy zastosowaniu do produktów gotowych do spożycia (wprowadzanych do obrotu jako takie lub po odtworzeniu zgodnie z instrukcją producenta). 

Pełen tekst opinii EFSA dostępny jest pod adresem: 

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/9393 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.