Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przyszłość Bezpieczeństwa Żywności - Wizja Firmy bioMérieux

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Branża spożywcza w ostatnim czasie stanęła w obliczu trudnych wyzwań, takich jak zwiększona presja na łańcuch dostaw oraz złożone i stale zmieniające się przepisy. Wszystko to przy jednoczesnym obniżaniu marż, niedoborach wykwalifikowanego personelu i próbach osiągnięcia celów środowiskowych. Czy obecnie wyzwania związane z produkcją bezpiecznej żywności wymagają zupełnie nowego podejścia, które może wykorzystać najnowsze techniki analizy laboratoryjnej, przetwarzania danych i sztucznej inteligencji?

bioMérieux podejmuje to wyzwanie i jest zaangażowane w bycie zaufanym partnerem tej nowej ery dzięki swojemu:

„ROZSZERZONEMU PODEJŚCIU DIAGNOSTYCZNEMU DO BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI”

Koncepcja ta została specjalnie zaprojektowana w celu zintegrowania najnowocześniejszych technologii, aby uprościć to, co do tej pory stanowiło złożone zadanie. W ekskluzywnym wywiadzie z Grégoirem Kebabtchieffem, Wiceprezesem ds. Globalnego Marketingu i Klientów Strategicznych w dziale Bezpieczeństwa i Jakości Żywności w bioMérieux, dowiadujemy się więcej o nowatorskim podejściu bioMérieux i o tym, co sprawia, że zmienia on zasady gry dla całego łańcucha dostaw, od producentów przez dystrybutorów po sprzedawców detalicznych. W jaki sposób firmy mogą wykorzystać Rozszerzoną Diagnostykę dla Bezpieczeństwa i Jakości Żywności, aby chronić swoich konsumentów, zapobiegać wycofywaniu produktów z rynku i zamykaniu fabryk dzięki proaktywnym testom mikrobiologicznym, analizie danych i podejmowaniu środków zapobiegawczych?

P: Co wpływa na potrzebę zmiany podejścia do bezpieczeństwa żywności?

Grégoire Kebabtchieff: Przemysł spożywczy znajduje się obecnie w punkcie zwrotnym.

Podczas dostosowywania się do nowych doświadczeń konsumentów w zakresie żywności, takich jak nowe źródła białka i ekologiczne etykiety, przemysł spożywczy przechodzi również poważne zmiany strategiczne, które stanowią wyzwanie dla sposobu, w jaki nasi klienci muszą podchodzić do bezpieczeństwa i jakości żywności. Ożywienie po pandemii COVID-19, a także poważne zakłócenia polityczne i makroekonomiczne mają wpływ na naszą branżę. Nowe standardy są napędzane przez inflację, niepewność, dostępnośc i utrzymanie wykwalifikowanego personelu, co ponownie skoncentrowało przemysł spożywczy wokół wskaźników wyników finansowych.

Siły te, w połączeniu z pojawieniem się nowych technologii, otwierają nową erę dla cyfrowego podejścia umożliwiającego automatyzację procesów, poprawę wytrzymałości i przejście na oszczędniejszy model produkcji.

Dane są teraz kluczowe, ponieważ można je przekształcić w przydatne informacje. Uwzględnia to również sposób, w jaki organizacje oceniają swój ślad węglowy i informują, w jaki sposób planują zmniejszyć swój wpływ na planetę.

Wizja bioMérieux jest jasna - bezpieczeństwo żywności ewoluuje, aby sprostać potrzebom tego nowego modelu biznesowego.  Wraz z naszą historyczną misją ochrony zdrowia konsumentów i reputacji naszych klientów poprzez wysokiej jakości i bezpieczne produkty, bezpieczeństwo żywności jest teraz również istotną częścią równania ekonomicznego, na które można wywrzeć znaczący wpływ na całej drodze produkcyjnej i które może pomóc zoptymalizować wyniki finansowe sektora spożywczego.

P: Rozszerzona Diagnostyka - na czym dokładnie polega i czym różni się od dotychczasowych testów bezpieczeństwa żywności?

Grégoire Kebabtchieff: Tradycyjnie testy bezpieczeństwa żywności są generowane w laboratorium i postrzegane jako „niezależne”. Dzięki sprawdzonemu doświadczeniu w pionierskich rozwiązaniach nowej generacji, firma bioMérieux zrozumiała, że w przyszłości bezpieczeństwo żywności nie będzie już polegać na pojedynczym wyniku testu, ale w coraz większym stopniu będzie musiało dostarczać klientom praktycznych informacji.

W ciągu ostatnich 3 lat zainwestowaliśmy w biologię molekularną, genomikę, naukę o danych, bioinformatykę i narzędzia cyfrowe w celu odejścia od zwykłego raportowania wyników testów w kierunku tworzenia danych, które mają rzeczywiste znaczenie. W rezultacie, te wnikliwe dane WZMACNIAJĄ lub dodają wartość do ustaleń DIAGNOSTYCZNYCH klienta, a podkreślenie ryzyka, które zapewniają, pomogą naszym klientom w podejmowaniu lepszych, bardziej świadomych i szybszych decyzji.

P: Istnieje wiele wymagań ze strony przetwórców żywności, w jaki sposób diagnostyka rozszerzona może być tu pomocna?

Grégoire Kebabtchieff: W oparciu o konkretne wyzwania, przed którymi stoją klienci (a będą one różne w zależności od branży, w której działają), zwiększamy wydajność operacyjną w 3 głównych obszarach:

  • Zapewnienie Łańcucha Dostaw: pomoże naszym klientom lepiej zrozumieć przeszłość poprzez inteligentniejsze i bardziej dynamiczne narzędzia oceny ryzyka.
  • Doskonalenie Produkcji: zoptymalizujemy co co dzieje się obecnie, przekształcając wyniki testów w przydatne informacje.
  • Ochrona Konsumentów: ulepszymy systemy zapewniania jakości naszych klientów, aby mogli lepiej przewidywać i zapobiegać. Podejmować mądrzejsze, bardziej świadome i szybsze decyzje. I ostatecznie dostarczać konsumentom najbezpieczniejsze możliwe produkty najwyższej jakości.

P: Firmy mogą mieć trudności z wprowadzaniem zmian, zwłaszcza przy braku wykwalifikowanego personelu, czy będzie to łatwe do wdrożenia?

Grégoire Kebabtchieff: Niedobór pracowników jest poważnym problemem, a to w konsekwencji brakiem posiadanej wiedzy i dobrych praktyk. Dzięki odpowiednim narzędziom wierzymy, że zmiany w organizacjach są jak najbardziej osiągalne, a my oferujemy odważne i innowacyjne podejście, aby to ułatwić, poprzez następujące połączenie:

  • Edukacja cyfrowa w celu szkolenia pracowników w zakresie prowadzenia monitoringu środowiskowego
  • Usprawnienie realizacji za pośrednictwem platform cyfrowych, takich jak ENVIROMAP, w przypadku których proces jest w 100% zautomatyzowany i może być stosowany przez każdego przeszkolonego pracownika, nawet z krótkim stażem pracy.
  • Wykorzystanie nauki o danych i narzędzi bioinformatycznych w celu ciągłej poprawy monitorowania i przewidywania ryzyka. Ostatecznie, zmiana nie powinna być jednorazowa, lecz powinna stanowić ciągłą podróż, idealnie dostosowaną do dzisiejszej sytuacji rynkowej.

P: Jak firma spożywcza uzasadni poniesione koszty?

Grégoire Kebabtchieff: Odpowiedź jest prosta.ROI! Nasi klienci nie muszą kupować nowych urządzeń ani odczynników, więc nie mówimy o nowych kosztach inwestycyjnych i związanymi z nimi opłatami za utrzymanie.

Wartość dla firmy wynika z tego, że możemy usprawnić krytyczne punkty kluczowe dla działalności, takie jak przechowywanie zapasów, zatwierdzanie surowców przez dostawców, czas pracy, marnotrawstwo produktów, przestoje produkcji związane z myciem i dezyfekcją, ogólne koszty niezwiązane z jakością. Rozważając ulepszenia, które można wprowadzić w całym procesie, od samego początku do końca, nasi klienci mogą uzyskać znaczne oszczędności finansowe.

P: Co sprawia, że bioMérieux posiada tak wyjątkową pozycję, aby dostarczać to innowacyjne rozwiązanie?

Grégoire Kebabtchieff: W tym roku bioMérieux obchodzi 60. rocznicę istnienia, a na czele naszej firmy stoją 4 pokolenia, z których każde przyjęło ducha innowacji i rozwoju, który sprawia, że bioMérieux jest światowym liderem w dziedzinie diagnostyki.

Nasza firma jest zaangażowana w misję zdrowia publicznego, a oprócz tego celu, każdego roku inwestujemy ponad 10% naszych przychodów w badania i rozwój. Zatrudniamy bardzo renomowanych naukowców i mamy udokumentowane doświadczenie w zatrzymywaniu naszych najlepszych talentów. Ludzie pozostają naszymi najcenniejszymi aktywami. Dla klientów oznacza to, że zespół ekspertów ds. sprzedaży i wsparcia technicznego jest do ich dyspozycji, aby pomóc im wybrać produkty, które najlepiej pasują do ich modelu biznesowego i zapewnić pomoc techniczną w razie potrzeby. 

P: Czy możesz podać przykład, gdzie to rozwiązanie zostało wdrożone i jakie przyniosło korzyści?

Grégoire Kebabtchieff: Ostatnio pomagaliśmy wielu firmom z branży produkcji napojów poprawić ich wydajność operacyjną w obliczu wyzwań związanych z psuciem się produktów pod wpływem drobnoustrojów.

W oparciu o ich bardzo specyficzną sytuację i stopień złożoności, stworzyliśmy gotowy program, w którym:

  • Usprawniliśmy ich program monitorowania środowiska dzięki naszej platformie cyfrowej ENVIROMAP
  • Zebraliśmy i przeanalizowaliśmy ich dane testowe, a następnie przekształciliśmy je w wartościowe wnioski, aby zidentyfikować krytyczne obszary ryzyka i krytyczne czynniki psujące produkt końcowy. W tym przypadku były to drożdże i pleśnie
  • Wykorzystaliśmy dane metagenomiczne do dokładnego scharakteryzowania tych mikroorganizmów poprzez coś, co teraz lubimy nazywać MAPOWANIEM SPOILERÓW czyli mikroorganizmów psujących.
  • Ponieważ zidentyfikowane mikroorganizmy rutynowo wstrzymywały uwalnianie produktu przez 7-10 dni i były główną przyczyną strat, w ciągu 6 miesięcy stworzyliśmy test PCR do wykrywania molekularnego typu ad-hoc, aby umożliwić podejmowanie decyzji w ciągu maksymalnie 48 godzin.
  • Stworzyliśmy dynamiczny model do monitorowania danych mikrobiologicznych i adaptacyjny proces pobierania próbek, aby zapewnić, że punkty krytyczne są konsekwentnie monitorowane w miarę ich ewolucji.

Ostatecznie zerowe ryzyko nie istnieje i prawdopodobnie nigdy nie będzie istnieć.

Jednak przekształcanie danych w informacje, wykorzystywanie genomiki w celu zwiększenia wiedzy na temat zagrożeń, wykorzystywanie technologii w celu lepszego zrozumienia i przewidywania zagrożeń, jest częścią nowej ery i naszej wizji bezpieczeństwa żywności w przyszłości. Taki właśnie jest cel firmy bioMerieux, która obiecuje być „TWOIM ZAUFANYM PARTNEREM W ZAKRESIE ROZSZERZONEJ DIAGNOSTYKI”.

Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak poszerzona diagnostyka może poprawić poziom bezpieczeństwa produkowanej przez Ciebie żywności oraz wyniki finansowe, odwiedź stronę www.biomerieux.com


Grégoire Kebabtchieff, Wiceprezes ds. Globalnego Marketingu i Klientów Strategicznych, Dział Bezpieczeństwa i Jakości Żywności, bioMérieux.  Grégoire uzyskał tytuł inżyniera w dziedzinie bioprzemysłu w École de Biologie Industrielle oraz tytuł magistra marketingu i zarządzania biznesem w HEC Paris. Posiada wieloletnie doświadczenie w strategicznym rozwoju biznesu, zajmując stanowiska takie jak Wiceprezes Oddziału Foodservice firmy Intertek w USA i Kanadzie oraz Kluczowy Menadżer Klienta Europejskiego w Merieux Nutrisciences.

Autor:bioMérieux
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Polecane produkty

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.