Branża spożywcza w ostatnim czasie stanęła w obliczu trudnych wyzwań, takich jak zwiększona presja na łańcuch dostaw oraz złożone i stale zmieniające się przepisy. Wszystko to przy jednoczesnym obniżaniu marż, niedoborach wykwalifikowanego personelu i próbach osiągnięcia celów środowiskowych. Czy obecnie wyzwania związane z produkcją bezpiecznej żywności wymagają zupełnie nowego podejścia, które może wykorzystać najnowsze techniki analizy laboratoryjnej, przetwarzania danych i sztucznej inteligencji?
bioMérieux podejmuje to wyzwanie i jest zaangażowane w bycie zaufanym partnerem tej nowej ery dzięki swojemu:
„ROZSZERZONEMU PODEJŚCIU DIAGNOSTYCZNEMU DO BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI”
Koncepcja ta została specjalnie zaprojektowana w celu zintegrowania najnowocześniejszych technologii, aby uprościć to, co do tej pory stanowiło złożone zadanie. W ekskluzywnym wywiadzie z Grégoirem Kebabtchieffem, Wiceprezesem ds. Globalnego Marketingu i Klientów Strategicznych w dziale Bezpieczeństwa i Jakości Żywności w bioMérieux, dowiadujemy się więcej o nowatorskim podejściu bioMérieux i o tym, co sprawia, że zmienia on zasady gry dla całego łańcucha dostaw, od producentów przez dystrybutorów po sprzedawców detalicznych. W jaki sposób firmy mogą wykorzystać Rozszerzoną Diagnostykę dla Bezpieczeństwa i Jakości Żywności, aby chronić swoich konsumentów, zapobiegać wycofywaniu produktów z rynku i zamykaniu fabryk dzięki proaktywnym testom mikrobiologicznym, analizie danych i podejmowaniu środków zapobiegawczych?
P: Co wpływa na potrzebę zmiany podejścia do bezpieczeństwa żywności?
Grégoire Kebabtchieff: Przemysł spożywczy znajduje się obecnie w punkcie zwrotnym.
Podczas dostosowywania się do nowych doświadczeń konsumentów w zakresie żywności, takich jak nowe źródła białka i ekologiczne etykiety, przemysł spożywczy przechodzi również poważne zmiany strategiczne, które stanowią wyzwanie dla sposobu, w jaki nasi klienci muszą podchodzić do bezpieczeństwa i jakości żywności. Ożywienie po pandemii COVID-19, a także poważne zakłócenia polityczne i makroekonomiczne mają wpływ na naszą branżę. Nowe standardy są napędzane przez inflację, niepewność, dostępnośc i utrzymanie wykwalifikowanego personelu, co ponownie skoncentrowało przemysł spożywczy wokół wskaźników wyników finansowych.
Siły te, w połączeniu z pojawieniem się nowych technologii, otwierają nową erę dla cyfrowego podejścia umożliwiającego automatyzację procesów, poprawę wytrzymałości i przejście na oszczędniejszy model produkcji.
Dane są teraz kluczowe, ponieważ można je przekształcić w przydatne informacje. Uwzględnia to również sposób, w jaki organizacje oceniają swój ślad węglowy i informują, w jaki sposób planują zmniejszyć swój wpływ na planetę.
Wizja bioMérieux jest jasna - bezpieczeństwo żywności ewoluuje, aby sprostać potrzebom tego nowego modelu biznesowego. Wraz z naszą historyczną misją ochrony zdrowia konsumentów i reputacji naszych klientów poprzez wysokiej jakości i bezpieczne produkty, bezpieczeństwo żywności jest teraz również istotną częścią równania ekonomicznego, na które można wywrzeć znaczący wpływ na całej drodze produkcyjnej i które może pomóc zoptymalizować wyniki finansowe sektora spożywczego.
P: Rozszerzona Diagnostyka - na czym dokładnie polega i czym różni się od dotychczasowych testów bezpieczeństwa żywności?
Grégoire Kebabtchieff: Tradycyjnie testy bezpieczeństwa żywności są generowane w laboratorium i postrzegane jako „niezależne”. Dzięki sprawdzonemu doświadczeniu w pionierskich rozwiązaniach nowej generacji, firma bioMérieux zrozumiała, że w przyszłości bezpieczeństwo żywności nie będzie już polegać na pojedynczym wyniku testu, ale w coraz większym stopniu będzie musiało dostarczać klientom praktycznych informacji.
W ciągu ostatnich 3 lat zainwestowaliśmy w biologię molekularną, genomikę, naukę o danych, bioinformatykę i narzędzia cyfrowe w celu odejścia od zwykłego raportowania wyników testów w kierunku tworzenia danych, które mają rzeczywiste znaczenie. W rezultacie, te wnikliwe dane WZMACNIAJĄ lub dodają wartość do ustaleń DIAGNOSTYCZNYCH klienta, a podkreślenie ryzyka, które zapewniają, pomogą naszym klientom w podejmowaniu lepszych, bardziej świadomych i szybszych decyzji.
P: Istnieje wiele wymagań ze strony przetwórców żywności, w jaki sposób diagnostyka rozszerzona może być tu pomocna?
Grégoire Kebabtchieff: W oparciu o konkretne wyzwania, przed którymi stoją klienci (a będą one różne w zależności od branży, w której działają), zwiększamy wydajność operacyjną w 3 głównych obszarach:
- Zapewnienie Łańcucha Dostaw: pomoże naszym klientom lepiej zrozumieć przeszłość poprzez inteligentniejsze i bardziej dynamiczne narzędzia oceny ryzyka.
- Doskonalenie Produkcji: zoptymalizujemy co co dzieje się obecnie, przekształcając wyniki testów w przydatne informacje.
- Ochrona Konsumentów: ulepszymy systemy zapewniania jakości naszych klientów, aby mogli lepiej przewidywać i zapobiegać. Podejmować mądrzejsze, bardziej świadome i szybsze decyzje. I ostatecznie dostarczać konsumentom najbezpieczniejsze możliwe produkty najwyższej jakości.

P: Firmy mogą mieć trudności z wprowadzaniem zmian, zwłaszcza przy braku wykwalifikowanego personelu, czy będzie to łatwe do wdrożenia?
Grégoire Kebabtchieff: Niedobór pracowników jest poważnym problemem, a to w konsekwencji brakiem posiadanej wiedzy i dobrych praktyk. Dzięki odpowiednim narzędziom wierzymy, że zmiany w organizacjach są jak najbardziej osiągalne, a my oferujemy odważne i innowacyjne podejście, aby to ułatwić, poprzez następujące połączenie:
- Edukacja cyfrowa w celu szkolenia pracowników w zakresie prowadzenia monitoringu środowiskowego
- Usprawnienie realizacji za pośrednictwem platform cyfrowych, takich jak ENVIROMAP, w przypadku których proces jest w 100% zautomatyzowany i może być stosowany przez każdego przeszkolonego pracownika, nawet z krótkim stażem pracy.
- Wykorzystanie nauki o danych i narzędzi bioinformatycznych w celu ciągłej poprawy monitorowania i przewidywania ryzyka. Ostatecznie, zmiana nie powinna być jednorazowa, lecz powinna stanowić ciągłą podróż, idealnie dostosowaną do dzisiejszej sytuacji rynkowej.
P: Jak firma spożywcza uzasadni poniesione koszty?
Grégoire Kebabtchieff: Odpowiedź jest prosta.ROI! Nasi klienci nie muszą kupować nowych urządzeń ani odczynników, więc nie mówimy o nowych kosztach inwestycyjnych i związanymi z nimi opłatami za utrzymanie.
Wartość dla firmy wynika z tego, że możemy usprawnić krytyczne punkty kluczowe dla działalności, takie jak przechowywanie zapasów, zatwierdzanie surowców przez dostawców, czas pracy, marnotrawstwo produktów, przestoje produkcji związane z myciem i dezyfekcją, ogólne koszty niezwiązane z jakością. Rozważając ulepszenia, które można wprowadzić w całym procesie, od samego początku do końca, nasi klienci mogą uzyskać znaczne oszczędności finansowe.
P: Co sprawia, że bioMérieux posiada tak wyjątkową pozycję, aby dostarczać to innowacyjne rozwiązanie?
Grégoire Kebabtchieff: W tym roku bioMérieux obchodzi 60. rocznicę istnienia, a na czele naszej firmy stoją 4 pokolenia, z których każde przyjęło ducha innowacji i rozwoju, który sprawia, że bioMérieux jest światowym liderem w dziedzinie diagnostyki.
Nasza firma jest zaangażowana w misję zdrowia publicznego, a oprócz tego celu, każdego roku inwestujemy ponad 10% naszych przychodów w badania i rozwój. Zatrudniamy bardzo renomowanych naukowców i mamy udokumentowane doświadczenie w zatrzymywaniu naszych najlepszych talentów. Ludzie pozostają naszymi najcenniejszymi aktywami. Dla klientów oznacza to, że zespół ekspertów ds. sprzedaży i wsparcia technicznego jest do ich dyspozycji, aby pomóc im wybrać produkty, które najlepiej pasują do ich modelu biznesowego i zapewnić pomoc techniczną w razie potrzeby.

P: Czy możesz podać przykład, gdzie to rozwiązanie zostało wdrożone i jakie przyniosło korzyści?
Grégoire Kebabtchieff: Ostatnio pomagaliśmy wielu firmom z branży produkcji napojów poprawić ich wydajność operacyjną w obliczu wyzwań związanych z psuciem się produktów pod wpływem drobnoustrojów.
W oparciu o ich bardzo specyficzną sytuację i stopień złożoności, stworzyliśmy gotowy program, w którym:
- Usprawniliśmy ich program monitorowania środowiska dzięki naszej platformie cyfrowej ENVIROMAP
- Zebraliśmy i przeanalizowaliśmy ich dane testowe, a następnie przekształciliśmy je w wartościowe wnioski, aby zidentyfikować krytyczne obszary ryzyka i krytyczne czynniki psujące produkt końcowy. W tym przypadku były to drożdże i pleśnie
- Wykorzystaliśmy dane metagenomiczne do dokładnego scharakteryzowania tych mikroorganizmów poprzez coś, co teraz lubimy nazywać MAPOWANIEM SPOILERÓW czyli mikroorganizmów psujących.
- Ponieważ zidentyfikowane mikroorganizmy rutynowo wstrzymywały uwalnianie produktu przez 7-10 dni i były główną przyczyną strat, w ciągu 6 miesięcy stworzyliśmy test PCR do wykrywania molekularnego typu ad-hoc, aby umożliwić podejmowanie decyzji w ciągu maksymalnie 48 godzin.
- Stworzyliśmy dynamiczny model do monitorowania danych mikrobiologicznych i adaptacyjny proces pobierania próbek, aby zapewnić, że punkty krytyczne są konsekwentnie monitorowane w miarę ich ewolucji.
Ostatecznie zerowe ryzyko nie istnieje i prawdopodobnie nigdy nie będzie istnieć.
Jednak przekształcanie danych w informacje, wykorzystywanie genomiki w celu zwiększenia wiedzy na temat zagrożeń, wykorzystywanie technologii w celu lepszego zrozumienia i przewidywania zagrożeń, jest częścią nowej ery i naszej wizji bezpieczeństwa żywności w przyszłości. Taki właśnie jest cel firmy bioMerieux, która obiecuje być „TWOIM ZAUFANYM PARTNEREM W ZAKRESIE ROZSZERZONEJ DIAGNOSTYKI”.
Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak poszerzona diagnostyka może poprawić poziom bezpieczeństwa produkowanej przez Ciebie żywności oraz wyniki finansowe, odwiedź stronę www.biomerieux.com
Grégoire Kebabtchieff, Wiceprezes ds. Globalnego Marketingu i Klientów Strategicznych, Dział Bezpieczeństwa i Jakości Żywności, bioMérieux. Grégoire uzyskał tytuł inżyniera w dziedzinie bioprzemysłu w École de Biologie Industrielle oraz tytuł magistra marketingu i zarządzania biznesem w HEC Paris. Posiada wieloletnie doświadczenie w strategicznym rozwoju biznesu, zajmując stanowiska takie jak Wiceprezes Oddziału Foodservice firmy Intertek w USA i Kanadzie oraz Kluczowy Menadżer Klienta Europejskiego w Merieux Nutrisciences.
