Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Program obu modułów szkolenia powstał w celu pomocy menedżerom ds. jakości i bezpieczeństwa zrozumieć nowe przepisy dotyczące Listeria m., skutecznie je wdrożyć i opracować proaktywny plan zapobiegania z wykorzystaniem zaawansowanej technologii. Eksperci omówią zmiany w przepisach, ocenę ryzyka i rozwiązania monitorujące, wyposażając uczestników w praktyczne narzędzia do przestrzegania przepisów i zapobiegania zanieczyszczeniom w produkcji RTE. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem.
Już 15 i 24 kwietnia na zaproszenie firmy BioMérieux oraz FoodFakty kilkoro niekwestionowanych ekspertów w dziedzinie badań i wymogów mikrobiologicznych przygotowało dla uczestników – Szkołę Mikrobiologii Żywności. Wszystko dlatego, że Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniające Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadziło kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia. To całkowicie zmienia reguły gry i wymaga ponownej weryfikacji stanu przygotowania firm do tego wymogu.
Dlaczego warto wziąć udział?
Nowe wymogi wprowadzają konieczność udowodnienia, że produkty nie przekraczają limitu 100 jtk/g w trakcie okresu przydatności. Żeby zgromadzić takie dowody, trzeba najpierw zdobyć gruntowną wiedzę o możliwie wszytskich elementach wpływających na ryzyko występowania i rozwoju Listerii w produkcie. Przygotowany program jest znakomitą bazą wiedzy teoretycznej i praktycznej, dającą podstawę do ustalania strategii spełnienia nowych wymogów.
Program Szkoły Mikrobiologii Żywności
Moduł 1: Zarządzanie ryzykiem występowania i rozwoju Listeria monocytogenes w produktach RTE na poziomie decyzji managerskich (15 kwietnia, godz. 9:00)
- Zarządzanie ryzykiem mikrobiologicznym z poziomu właściwych organów w Polsce i UE
- Listeria monocytogenes – bakteria przez lata niedoceniana?
- Geneza zmiany limitów dla Listeria monocytogenes zgodnie z Rozporządzeniem 2024/2895
- Nowe narzędzia diagnostyczne dla Listeria monocytogenes: Głębsze zrozumienie dla skuteczniejszej kontroli i lepszego przewidywania
Moduł 2: Zanim przejdziemy do zgromadzenia dowodów, że produkt nie przekroczy limitu 100 jtk/g dla Listeria monocytogenes w okresie trwałości (24 kwietnia, godz. 9:00)
- Jak prawidłowo określić trwałość produktu? Co wpływa na długość okresu przydatności do spożycia?
- Co należy zrobić na wcześniejszych etapach, aby wyznaczanie trwałości produktu było wiarygodne?
- Walidacja, weryfikacja, monitoring w wymiarze ekonomicznym i zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym.
- Przyszłość zarządzania monitoringiem środowiskowym
Prowadzący
- dr inż. Anna Bugajewska – ekspertka BioMerieux, mikrobiolog wieloletnia dyrektor naukowa laboratorium badań żywności łacząca wiedzę technologiczną z diagnostyką mikrobiologiczną i analizą ryzyka.
- Katarzyna Cybulska – mikrobiolog i audytor z ponad 20-letnim doświadczeniem w projektach badawczych i szkoleniowych.
- Guillaume Dancoisne i Konstantin Ronfeld – specjaliści ds. rozwoju biznesu i innowacyjnych technologii mikrobiologicznych w BioMerieux.
Jak się zarejestrować i zapoznać ze szczegółami programu?
Rejestracja na poszczególne części wydarzenia odbywa się poprzez dedykowane strony:
Dołącz do grona liderów jakości i bezpieczeństwa w branży spożywczej!