Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Program obu modułów szkolenia powstał w celu pomocy menedżerom ds. jakości i bezpieczeństwa zrozumieć nowe przepisy dotyczące Listeria m., skutecznie je wdrożyć i opracować proaktywny plan zapobiegania z wykorzystaniem zaawansowanej technologii. Eksperci omówią zmiany w przepisach, ocenę ryzyka i rozwiązania monitorujące, wyposażając uczestników w praktyczne narzędzia do przestrzegania przepisów i zapobiegania zanieczyszczeniom w produkcji RTE. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem.

Już 15 i 24 kwietnia na zaproszenie firmy BioMérieux oraz FoodFakty kilkoro niekwestionowanych ekspertów w dziedzinie badań i wymogów mikrobiologicznych przygotowało dla uczestników  – Szkołę Mikrobiologii Żywności. Wszystko dlatego, że Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniające Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadziło kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia. To całkowicie zmienia reguły gry i wymaga ponownej weryfikacji stanu przygotowania firm do tego wymogu. 

Dlaczego warto wziąć udział?

Nowe wymogi wprowadzają konieczność udowodnienia, że produkty nie przekraczają limitu 100 jtk/g w trakcie okresu przydatności. Żeby zgromadzić takie dowody, trzeba najpierw zdobyć gruntowną wiedzę o możliwie wszytskich elementach wpływających na ryzyko występowania i rozwoju Listerii w produkcie. Przygotowany program jest znakomitą bazą wiedzy teoretycznej i praktycznej, dającą podstawę do ustalania strategii spełnienia nowych wymogów. 

Program Szkoły Mikrobiologii Żywności

Moduł 1: Zarządzanie ryzykiem występowania i rozwoju Listeria monocytogenes w produktach RTE na poziomie decyzji managerskich (15 kwietnia, godz. 9:00)

  • Zarządzanie ryzykiem mikrobiologicznym z poziomu właściwych organów w Polsce i UE
  • Listeria monocytogenes – bakteria przez lata niedoceniana?
  • Geneza zmiany limitów dla Listeria monocytogenes zgodnie z Rozporządzeniem 2024/2895
  • Nowe narzędzia diagnostyczne dla Listeria monocytogenes: Głębsze zrozumienie dla skuteczniejszej kontroli i lepszego przewidywania

Moduł 2: Zanim przejdziemy do zgromadzenia dowodów, że produkt nie przekroczy limitu 100 jtk/g dla Listeria monocytogenes w okresie trwałości (24 kwietnia, godz. 9:00)

  • Jak prawidłowo określić trwałość produktu? Co wpływa na długość okresu przydatności do spożycia?
  • Co należy zrobić na wcześniejszych etapach, aby wyznaczanie trwałości produktu było wiarygodne?
  • Walidacja, weryfikacja, monitoring w wymiarze ekonomicznym i zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym.
  • Przyszłość zarządzania monitoringiem środowiskowym

Prowadzący

  • dr inż. Anna Bugajewska –  ekspertka BioMerieux, mikrobiolog wieloletnia dyrektor naukowa laboratorium badań żywności łacząca wiedzę technologiczną z diagnostyką mikrobiologiczną i analizą ryzyka.
  • Katarzyna Cybulska – mikrobiolog i audytor z ponad 20-letnim doświadczeniem w projektach badawczych i szkoleniowych.
  • Guillaume Dancoisne i Konstantin Ronfeld – specjaliści ds. rozwoju biznesu i innowacyjnych technologii mikrobiologicznych w BioMerieux.

Jak się zarejestrować i zapoznać ze szczegółami programu?

Rejestracja na poszczególne części wydarzenia odbywa się poprzez dedykowane strony:

Dołącz do grona liderów jakości i bezpieczeństwa w branży spożywczej!

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.