SZKOŁA MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI BioMérieux. Cz. 2
Data: 24.04.2025 09:00 Dotyczy tematów: Bezpieczeństwo Jakość Mikrobiologia Żywność
Cel wydarzenia
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniające Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadziło kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia. To całkowicie zmienia reguły gry i wymaga ponownej weryfikacji stanu przygotowania firm do tego wymogu. Nie ma lepszej metody niż prewencja i odpowiednio wcześniejsze przygotowanie dowodów i procedur. |
Szkoła Mikrobiologii Żywności to unikalny projekt szkoleniowy zainicjowany przez firmę BioMérieux, która zaprosiła do projektu trzech wybitnych ekspertów w dziedzinie mikrobiologii. To baza wiedzy niezbędna do zrozumienia nowego wymogu i odpowiedniego przygotowania kolejnych kroków. To również świetne przygotowanie do wykorzystania potencjału programu FORUM i Warsztaty Managerskie Safety4Future, które odbędzie się 9 i 10 września w Warszawie i będzie rozwinięciem oraz kontynuacją "Szkoły". Opłata za Szkołę odliczona zostanie przy zapisach na FORUM i Warsztaty Managerskie Safety4Future. |
Wydarzenie skierowane do
Szkolenie zostało przygotowane dla i skierowane jest wyłącznie do producentów i dystrybutorów żywności, szczególnie produktów RTE, program dopasowany do potrzeb:
- Managerów ds. bezpieczeństwa żywności, w tym szczególnie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i biologicznego oraz obszaru badań laboratoryjnych.
- Managerów produkcji odpowiedzialnych za procesy produkcji i pakowania
- Wyższej kadry managerskiej chcącej zrozumieć uwarunkowania ryzyka związanego z Listerią w produktach RTE
- Managerów obszaru laboratoryjnych
Program
Program obu webinariów powstał w celu pomocy menedżerom ds. jakości i bezpieczeństwa zrozumieć nowe przepisy dotyczące Listeria, skutecznie je wdrożyć i opracować proaktywny plan zapobiegania z wykorzystaniem zaawansowanej technologii. Eksperci omówią zmiany w przepisach, ocenę ryzyka i rozwiązania monitorujące, wyposażając uczestników w praktyczne narzędzia do przestrzegania przepisów i zapobiegania zanieczyszczeniom w produkcji RTE. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem.
Moduł 2: Zanim przejdziemy do zgromadzenia dowodów, że produkt nie przekroczy limitu 100 jtk/g dla Listeria monocytogenes w okresie trwałości |
|
9:00 |
|
Krok 1 - Jak prawidłowo określić trwałość produktu? Co wpływa na długość okresu przydatności do spożycia? Dowiesz się:
|
25 min |
Krok 2 - Co należy zrobić na wcześniejszych etapach, aby wyznaczanie trwałości produktu było wiarygodne? Poznasz zasady:
|
25 min |
Sesja Q&A - zachęcamy do aktywnego udziału i zadawania pytań |
20 min |
11:00 |
|
Krok 3 - Walidacja, weryfikacja, monitoring w wymiarze ekonomicznym i zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym.
|
25 min |
Monitoring patogenów w środowisku produkcyjnym - narzędzie do oceny skuteczności działania systemów GMP, GHP, HACCP, ISO, BRC, IFS Dowiesz się:
|
25 min |
Przyszłość zarządzania monitoringiem środowiskowym (wykład w j. angielskim z tłumaczeniem)
|
25 min |
Sesja Q&A - zachęcamy do aktywnego udziału i zadawania pytań |
20 min |
SPRAWDŹ RÓWNIEZ PROGRAM CZĘŚCI I
POBIERZ BROSZURĘ
Warunki uczestnictwa
Szkoła Mikrobiologii Żywności BioMérieux i FoodFakty realizowana jest w ramach Misji - "Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności"
Projekt skierowany jest do producentów oraz dystrybutorów żywności. Udział możliwy wyłacznie przy rejestracji na adres mailowy w domenie firmy spełniającej warunek powyżej. Szkoła Mikrobiologii Żywności jest częścią większego projektu - FORUM i Warsztaty Managerskie Safety4Future, kóre odbęda się 9 i 10 września w Warszawie - Sprawdź agendę
Opłatę za udział w Szkole Mikrobiologii Żywności będzie można odliczyć w formie rabatu od kosztu udziału w projeckie stacjonarnym FORUM i Warsztaty Managerskie Safety4Future.
Forum jest rozwinięciem i zwieńczeniem szeregu działań wokół tematyki: zagrożeń mikrobiologicznych, w tym głównie Listerii, alergennych oraz biologicznych. Rozliczenie wniesionej obecnie opłaty nastąpi wyłącznie przy późniejszym zgłoszeniu udziału firmy na FORUM i Warsztaty Managerskie Safety4Future.
TABELA CEN UDZIALU W SZKOLE MIKROBIOLOGII
Rodzaj udziału | Wybrany dzień | Całość |
---|---|---|
Solo - udział 1 osoby z firmy | 290 PLN | 490 PLN |
FIRMA 5 — do 5 osób z firmy | 690 PLN | 990 PLN |
FIRMA 10 — do 10 osób z firmy | 990 PLN | 1390 PLN |
RABATY | ||
Klienci Strefy Managera – 15% Ilość pakietów „FIRMA 10” ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń Inne konfiguracje – prosimy o kontakt z konsultantem UWAGA! Rabaty nie sumują się. |
||
Nauka, Inspekcje urzędowe | ||
Udział w jednym wybranym dniu | 100 PLN | |
Udział w obu dniach | 200 PLN |
PROSIMY O REJESTRACJĘ POPRZEZ FORMULARZ FOODFAKTY – Wypełnienie formularza jest wstępnym wyrażeniem chęci udziału, wybór dnia oraz potwierdzenie udziału każdorazowo uzgadniane są z naszym konsultantem.
Kroki rejestracji i potwierdzania uczestnictwa przez formularz rejestracyjny:
1. Wypełnienie formularza, który jest wyłącznie zgłoszeniem chęci udziału.
2. Ustalenie z konsultantem FoodFakty (skontaktujemy się) możliwości udziału w konkretnym dniu.
3. Wniesienie opłaty
Wpłaty wyłącznie po wcześniejszym potwierdzeniu możliwości udziału przez konsultanta FoodFakty.