Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

GENE-UP® PEC - Innowacyjne narzędzie bioMérieux wybrane przez USDA-FSIS do wykrywania patogennych E. coli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

bioMérieux, światowy lider w dziedzinie diagnostyki in vitro, z dumą ogłasza, że test GENE-UP® Pathogenic E. coli (PEC) został wybrany przez USDA Food Safety and Inspection Service (USDA-FSIS) jako główna metoda wykrywania E. coli produkujących toksynę Shiga (STEC).

Amerykańska agencja FSIS (Food Safety and Inspection Service) poinformowała o ocenie dostępnych na rynku technologii do wykrywania patogenów i planie wprowadzenia nowego szybkiego testu przesiewowego do identyfikacji STEC. FSIS będzie stosować platformę GENE-UP® PEC do badań próbek, otrzymanych od 16 września 2024 r. Ta metoda przesiewowa wykorzystuje nową, molekularną technikę diagnostyczną do szybkiego identyfikowania próbek zawierających STEC, co zwiększa efektywność badań. FSIS spodziewa się, że przyjęcie nowej metody przesiewowej zmniejszy liczbę potencjalnych pozytywnych wyników STEC, które nie są potwierdzane w obecnej metodzie. Wprowadzenie GENE-UP® PEC ma również skrócić czas oczekiwania na wyniki laboratoryjne, co pozwoli na szybsze zwolnienie produktów do obrotu.

"Cieszymy się, że otrzymaliśmy tę nagrodę od USDA-FSIS”, powiedział Miguel Villa, Senior Vice President Americas Industrial Applications w bioMérieux. „Wraz z dodaniem testu GENE-UP® PEC do wybranych metod FSIS, bioMérieux kontynuuje wprowadzanie innowacji na rynek w celu zapewnienia zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności, odgrywając naszą rolę we wspieraniu bezpieczeństwa żywnościowego i zrównoważonego rozwoju na całym świecie"

GENE-UP® PEC to najnowsze rozwiązanie molekularne bioMérieux uznane przez amerykańskie organy regulacyjne ds. bezpieczeństwa żywności. Test ten współpracuje z szeregiem innych rozwiązań diagnostycznych, które wykrywają patogenne E. coli poprzez geny eae/stx, serogrupy O oraz nowatorskie współlokalizacje genów wirulencji, umożliwiając lepszą analizę wstępną i potwierdzającą potencjalnie pozytywne próbki.

Niedawno USDA również przyznało bioMérieux kontrakt na GENE-UP® CAMPYLOBACTER jako preferowaną metodę FSIS. Wcześniej w tym roku bioMérieux ogłosiło współpracę badawczą z Food and Drug Administration (FDA) w celu poprawy wykrywania patogenów przenoszonych przez żywność, a w 2022 r. USDA wybrało metodę GENE-UP® QUANT Salmonella jako preferowaną metodę we wszystkich laboratoriach FSIS. Obecnie, dzięki rozwiązaniom GENE-UP®, TEMPO® i VITEK® zawartym w Przewodniku Laboratoryjnym Mikrobiologii USDA (MLG), bioMérieux posiada najwięcej preferowanych metod FSIS w zakresie mikrobiologii spośród wszystkich dostawców diagnostyki.

"Nasze podejście do Rozszerzonej Diagnostyki (Augmented Diagnostics) było kluczowe dla tej ekscytującej serii innowacji," powiedział John Shultz, Senior Director, Sales and Marketing, Industrial Applications w bioMérieux. "Wykorzystując naszą wiedzę z zakresu danych i genomiki, oferujemy unikalne rozwiązania dla przemysłów, które borykają się z kompleksowymi i często złożonymi procesami testowania STEC. Szczególnie cieszymy się z włączenia testu GENE-UP® PEC, który wykorzystuje nowatorskie współlokalizacje genów wirulencji do precyzyjnego wykrywania patogennych szczepów E. coli, co znacząco redukuje niepotrzebne marnowanie żywności."

Jako długoterminowy partner diagnostyczny dla przemysłu spożywczego, bioMérieux ściśle współpracuje ze swoimi klientami, aby opracowywać rozwiązania wykraczające poza same wyniki testów, dostarczając inteligentniejsze i bardziej dynamiczne rozwiązania, które zapewniają szczegółowe i specyficzne dla każdego zakładu produkcyjnego analizy. Ich pełne portfolio rozwiązań przemysłowych wspiera cały proces produkcji, od wykrywania patogenów, poprzez ich ilościowe określanie, aż po enumerację wskaźników jakości i potwierdzenie identyfikacji.

Więcej informacji na temat GENE-UP® można znaleźć na stronie bioMérieux.

Autor:bioMérieux
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Polecane produkty

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.