Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie potraw z dodatkiem sera feta – wymagania prawne i praktyczne wskazówki

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Strefa Managera

Abstrakt

Ser feta to składnik dań w wielu punktach gastronomicznych – od budek z zapiekankami i kebabowni przez pierogarnie i pizzerie po restauracje nie tylko z kuchnią grecką. Zagadnienie właściwego oznakowania potraw z dodatkiem tego składnika to jedno z częściej powtarzających się problemów obserwowanych w kontrolach gastronomii sprawowanych obecnie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Nazwa „feta” jest chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) podlegającą szczególnej pieczy na podstawie przepisów unijnych. Jedynie ser pochodzący z konkretnego obszaru geograficznego w Grecji, odpowiadający specyfikacji określonej tymi regulacjami może być oznaczony taką nazwą. Celowa podmiana fety jak również omyłkowe niewłaściwe oznakowanie w menu sugerujące, że konsument ma do czynienia z tym serem, generuje odpowiedzialność administracyjną po stronie restauratorów i skutkuje nałożeniem kary pieniężnej, która może sięgać aż do 10% przychodu osiągniętego w poprzednim roku. Sankcją może skończyć się również oznaczenie wskazujące, że do dania użyto składnika, który w powszechnej świadomości wydaje się być zamiennikiem „fety”, choć w rzeczywistości zupełnie nim nie jest. 

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

- co może być oznakowane jak ser feta;

- w jaki sposób określać składniki potraw w menu;

- czy istnieją uznane przez przepisy prawa zamienniki sera feta;

- w jaki sposób oznaczać w menu sery sałatkowo-kanapkowe;

- co grozi restauratorowi za niewłaściwe oznakowanie składników potraw. 

 

Autor:Agnieszka Serlikowska
Agnieszka Serlikowska
Agnieszka Serlikowska - doktor nauk prawnych w zakresie prawa rolnego i systemu ochrony żywności; radczyni prawna; uczestniczka i prelegentka krajowych oraz międzynarodowych konferencji; mediatorka sądowa w sprawach rolnych; autorka publikacji z zakresu krajowego oraz europejskiego prawa rolnego i żywnościowego.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Strefa Managera

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.