Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt papierowej butelki Coca-Coli

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Coca-Cola zadeklarowała, że do 2030 r. co najmniej 50% składu stosowanych przez nią opakowań stanowić będą surowce wtórne. Przedsiębiorstwo przywiązuje również wagę do recyklingu używanych podczas produkcji materiałów, ponieważ w ciągu najbliższych 4 lat (tj. jeszcze przed rokiem 2025) wszystkie stosowane przez nią opakowania stosowane na całym świecie będą mogły być w 100% poddawane recyklingowi.

W ramach inicjatywy „Świat Bez Odpadów” podjęto także współpracę z Paboco (Paper Bottle Comapny), który uznawany jest za wynalazcę i producenta papierowych butelek. Projekt nosi nazwę PlantBottle i zakłada stworzenie butelki, która w 30% wytworzona jest z surowców pochodzenia roślinnego, w 100% nadaje się do recyklingu, a także jest całkowicie biodegradowalna. Przed projektantami stoją jeszcze liczne wyzwania technologiczne, związane przede wszystkim z wdrożeniem produkcji na masową skalę, przez co na efekt ich prac będzie trzeba jeszcze poczekać. 

Przedsiębiorstwo Coca-Cola nie jest jednak odosobnione w swoich działaniach na rzecz dokonywania trwałych zmian w świecie opakowań. Nad ideą produkcji biodegradowalnych, papierowych opakowań pracują również takie marki jak Carlsberg, L’Oreal czy Absolut, które w ramach Pioneer Community wraz z Paboco dążą do wdrażania i opracowywania innowacyjnych koncepcji oraz dostosowywania swoich produktów do potrzeb konsumentów i trendów rynkowych. 

 

Źródło grafiki: https://www.coca-cola.pl/czyn-dobro/recykling/papierowa-butelka-projekt-coca-cola-paboco 

Wybierz temat: Eko Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.