Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt papierowej butelki Coca-Coli

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Coca-Cola zadeklarowała, że do 2030 r. co najmniej 50% składu stosowanych przez nią opakowań stanowić będą surowce wtórne. Przedsiębiorstwo przywiązuje również wagę do recyklingu używanych podczas produkcji materiałów, ponieważ w ciągu najbliższych 4 lat (tj. jeszcze przed rokiem 2025) wszystkie stosowane przez nią opakowania stosowane na całym świecie będą mogły być w 100% poddawane recyklingowi.

W ramach inicjatywy „Świat Bez Odpadów” podjęto także współpracę z Paboco (Paper Bottle Comapny), który uznawany jest za wynalazcę i producenta papierowych butelek. Projekt nosi nazwę PlantBottle i zakłada stworzenie butelki, która w 30% wytworzona jest z surowców pochodzenia roślinnego, w 100% nadaje się do recyklingu, a także jest całkowicie biodegradowalna. Przed projektantami stoją jeszcze liczne wyzwania technologiczne, związane przede wszystkim z wdrożeniem produkcji na masową skalę, przez co na efekt ich prac będzie trzeba jeszcze poczekać. 

Przedsiębiorstwo Coca-Cola nie jest jednak odosobnione w swoich działaniach na rzecz dokonywania trwałych zmian w świecie opakowań. Nad ideą produkcji biodegradowalnych, papierowych opakowań pracują również takie marki jak Carlsberg, L’Oreal czy Absolut, które w ramach Pioneer Community wraz z Paboco dążą do wdrażania i opracowywania innowacyjnych koncepcji oraz dostosowywania swoich produktów do potrzeb konsumentów i trendów rynkowych. 

 

Źródło grafiki: https://www.coca-cola.pl/czyn-dobro/recykling/papierowa-butelka-projekt-coca-cola-paboco 

Wybierz obszar: Eko Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn