Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach

Kategoria: Opakowania

Nestlé zdecydowało się na poszerzenie asortymentu o ekologiczne kostki rosołowe Maggi, które będą pakowane w bardziej przyjazne środowisku papierowe opakowania. Dzięki temu będę one mogły być poddawane recyklingowi. Choć Maggi dostępna jest w ponad 90 krajach świata, to narazie nowe kostki bulionowe będą sprzedawane jedynie na rynku francuskim. 

Do tej pory kostki rosołowe były pakowane w papier w połączeniu z aluminium, co znacznie utrudniało poddawanie ich recyklingowi. Obecnie opakowanie będzie wykonane w 100% z papieru dającego się recyklingować oraz pochodzącego ze stabilnych i zrównoważonych źródeł, certyfikowanych przez Forest Stewardship Council (FSC) oraz Program Zatwierdzenia Systemów Certyfikacji Leśnej (ang. The Program for the Endorsement of Forest Certification PEFC).

Wprowadzenie nowego rodzaju opakowań jest wyrazem wdrażania przez Nestlé strategii „zero-waste future”, której kluczowym założeniem jest wykorzystywanie wyłącznie opakowań podlegających recyklingowi we wszystkich produktach marki jeszcze przed 2025 rokiem. 

 

Źródło: https://www.nestle.com/media/news/maggi-launch-bouillon-cubes-recyclable-paper-wrapper

 

Autor:Wolska Magdalena
Wolska Magdalena
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Nowości rynkowe Opakowania

  • 26.08.2020

    Rekomendacje dotyczące projektowania opakowań w zgodzie z ekologią i ekonomią

    Krajowa Izba Gospodarcza (KIG), wspólnie z przedstawicielami przemysłu opakowaniowego, przygotowała opracowanie „Środowiskowe aspekty projektowania opakowań”, mając na uwadze nowe wymagania UE związane z pakietem gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) i konieczne zmiany prawne dotyczące gospodarowania odpadami oraz trwającą dyskusję na temat ostatecznego kształtu polskiego systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP). Publikacja zawiera ekspercie rekomendacje w zakresie ekoprojektowania dla podstawowych grup opakowaniowych tj. aluminium, stali, papieru, szkła oraz tworzyw sztucznych.

    Czytaj więcej
  • 28.07.2020

    Diageo, PepsiCo i Unilever wprowadzają swoje marki w papierowych butelkach

    Koncern Diageo ma zamiar wprowadzić na rynek na początku 2021 r. swoją markę whiskey Johnnie Walker w butelce w 100% wykonanej z papieru. Inne firmy, jak PepsiCo i Unilever, również od przyszłego roku swoje produkty będą oferować w butelkach wykonanych z papieru, jednak nie podają jeszcze, które to będą marki.

    Czytaj więcej
  • 13.10.2017

    Tworzywa sztuczne w przemyśle opakowań

    Polska zajmuje 6 miejsce w Europie pod względem zapotrzebowania na tworzywa sztuczne (ok. 3,5 mln ton wobec ok. 50 mln ton w Europie. Ok.7% za Niemcami, /Włochami, Francją, Hiszpanią i Anglią...

     

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.