Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach

Kategoria: Opakowania

Nestlé zdecydowało się na poszerzenie asortymentu o ekologiczne kostki rosołowe Maggi, które będą pakowane w bardziej przyjazne środowisku papierowe opakowania. Dzięki temu będę one mogły być poddawane recyklingowi. Choć Maggi dostępna jest w ponad 90 krajach świata, to narazie nowe kostki bulionowe będą sprzedawane jedynie na rynku francuskim. 

Do tej pory kostki rosołowe były pakowane w papier w połączeniu z aluminium, co znacznie utrudniało poddawanie ich recyklingowi. Obecnie opakowanie będzie wykonane w 100% z papieru dającego się recyklingować oraz pochodzącego ze stabilnych i zrównoważonych źródeł, certyfikowanych przez Forest Stewardship Council (FSC) oraz Program Zatwierdzenia Systemów Certyfikacji Leśnej (ang. The Program for the Endorsement of Forest Certification PEFC).

Wprowadzenie nowego rodzaju opakowań jest wyrazem wdrażania przez Nestlé strategii „zero-waste future”, której kluczowym założeniem jest wykorzystywanie wyłącznie opakowań podlegających recyklingowi we wszystkich produktach marki jeszcze przed 2025 rokiem. 

 

Źródło: https://www.nestle.com/media/news/maggi-launch-bouillon-cubes-recyclable-paper-wrapper

 

Wybierz obszar: Eko Nowości rynkowe Opakowania

Autor: Wolska Magdalena

Wolska Magdalena

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

  • 26.08.2020

    Rekomendacje dotyczące projektowania opakowań w zgodzie z ekologią i ekonomią

    Krajowa Izba Gospodarcza (KIG), wspólnie z przedstawicielami przemysłu opakowaniowego, przygotowała opracowanie „Środowiskowe aspekty projektowania opakowań”, mając na uwadze nowe wymagania UE związane z pakietem gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) i konieczne zmiany prawne dotyczące gospodarowania odpadami oraz trwającą dyskusję na temat ostatecznego kształtu polskiego systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP). Publikacja zawiera ekspercie rekomendacje w zakresie ekoprojektowania dla podstawowych grup opakowaniowych tj. aluminium, stali, papieru, szkła oraz tworzyw sztucznych.

    Czytaj więcej
  • 28.07.2020

    Diageo, PepsiCo i Unilever wprowadzają swoje marki w papierowych butelkach

    Koncern Diageo ma zamiar wprowadzić na rynek na początku 2021 r. swoją markę whiskey Johnnie Walker w butelce w 100% wykonanej z papieru. Inne firmy, jak PepsiCo i Unilever, również od przyszłego roku swoje produkty będą oferować w butelkach wykonanych z papieru, jednak nie podają jeszcze, które to będą marki.

    Czytaj więcej
  • 13.10.2017

    Tworzywa sztuczne w przemyśle opakowań

    Polska zajmuje 6 miejsce w Europie pod względem zapotrzebowania na tworzywa sztuczne (ok. 3,5 mln ton wobec ok. 50 mln ton w Europie. Ok.7% za Niemcami, /Włochami, Francją, Hiszpanią i Anglią...

     

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn