Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Glifosat oficjalnie nadal zatwierdzony

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Odnowienie zatwierdzenia nastąpiło na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/2660 z dnia 28 listopada 2023 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011. 

Treść regulacji 

Na podstawie przeprowadzonych analiz, uznano, że glifosat nie spełnia kryteriów klasyfikacji jako substancja rakotwórcza, mutagenna lub działająca szkodliwie na rozrodczość. Jednocześnie nie stwierdzono żadnych obaw dotyczących ryzyka bezpośredniego wymywania glifosatu i jego metabolitów do wód gruntowych. Pomimo tego, państwa członkowskie zostały zobowiązane do zwrócenia szczególnej uwagi na ochronę wód gruntowych na obszarach szczególnie narażonych, w tym na obszarach bardzo przepuszczalnych, oraz ogólnie na ochronę wód powierzchniowych. 

Natomiast jeżeli chodzi o kryteria zatwierdzenia zostały one spełnione, w związku z czym można odnowić zatwierdzenie tej substancji. Zgodnie z motywem 15 rozporządzenia 2203/2660 zdecydowano, że należy „ustalić maksymalne limity dla niektórych zanieczyszczeń o znaczeniu toksykologicznym, które mogą występować w materiale technicznym w postaci, w jakiej został wyprodukowany, aby zapewnić, by substancja czynna glifosat stosowana w środkach ochrony roślin nie miała szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi.”. 

Okresy przejściowe 

Data zatwierdzenia glifosatu przypada na dzień 16 grudnia 2023 r., a data wygaśnięcia zatwierdzenia 15 grudnia 2033 r. Rozporządzenie stosuje się od dnia 16 grudnia 2023 r.

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2660/oj 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.