Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PE określił najnowsze stanowisko w odniesieniu do opakowań w UE

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Wśród kluczowych planowanych zmian znalazł się m.in. zakaz sprzedaży bardzo lekkich plastikowych toreb, zwiększenie poziomu redukcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz umożliwienie konsumentów korzystania z własnych pojemników np. w restauracjach. 

22 listopada 2023 r. Parlament Europejski przyjął najnowsze stanowisko w sprawie nowych przepisów dotyczących opakowań w całej UE. Ogólnym założeniem zmian jest m.in. zwiększenie poziomu recyklingu w celu ograniczenia ilości odpadów. Kwestia odpadów z każdym rokiem staje się coraz poważniejszym problemem. Jak wskazano w komunikacie prasowym Komisji „W 2018 roku opakowania wygenerowały w UE obrót w wysokości 355 mld euro. Jest to stale rosnące źródło odpadów, a łączna ilość odpadów w UE wzrosła z 66 milionów ton w 2009 r. do 84 mln ton w 2021 r. Każdy Europejczyk wygenerował 188,7 kg odpadów opakowaniowych w 2021 r., a liczba ta ma wzrosnąć do 209 kg w 2030 r. bez dodatkowych środków.”. W związku z tym posłowie planują m.in. wyznaczyć konkretne cele dotyczące redukcji opakowań z tworzyw sztucznych tj. 10% do 2030 r., 15% do 2035 r. i 20% do 2040 r. Obecnie obowiązujące przepisy zakładają niższe poziomy redukcji odpadów tj. 5% do 2030 r., 10 % do 2035 r. i 15 % do 2040 r. 

Oprócz tego, planowane jest wprowadzenie zakazu sprzedaży bardzo lekkich plastikowych toreb na zakupy (poniżej 15 mikronów). Wyjątkiem od tej reguły miałyby być pewne okoliczności jak np. względy higieniczne lub sytuacje, gdy torby plastikowe stanowiłyby podstawowe opakowanie na sypką żywność. Co ważne, wprowadzenie takiego zakazu miałoby stanowić wyraz ogólnego założenia polegającego na zakazaniu tzw. „wiecznych chemikaliów”, czyli per- i polifluorowanych substancji alkilowych lub PFAS oraz bisfenolu A w opakowaniach mających kontakt z żywnością. 

Na uwagę zasługuje również planowanie wprowadzenia rozwiązań umożliwiających konsumentom korzystania z własnych pojemników np. w hotelach, restauracjach i kawiarniach. Dodatkowo, zwiększeniu powinien ulec poziom wykorzystania opakowań, które mogą zostać ponownie użyte lub napełnione. 

Następnym krokiem zmierzającym do przyjęcia konkretnych rozwiązań prawnych jest rozpoczęcie negocjacji z państwami członkowskimi w celu wypracowania kompromisu i ustalenia treści regulacji. 

Więcej informacji znajdziesz w komunikacie prasowym Komisji:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20231117IPR12213/parliament-adopts-revamped-rules-to-reduce-reuse-and-recycle-packaging 

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.