Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekologiczna karma dla zwierząt - nowe wymogi już uchwalone

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Po kilku miesiącach prac ustanowiono wymogi dotyczące produkcji ekologicznej karmy dla zwierząt domowych, a w szczególności warunki jej znakowania. 

Podstawa prawna 

Ustalono szczegółowe wymogi dotyczące produkcji i znakowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych. Określenie wymogów nastąpiło na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2023/2419 z dnia 18 października 2023 r. w sprawie znakowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych. 

Treść regulacji 

Obecnie określenia odnoszące się do produkcji ekologicznej będą mogły być stosowane w odniesieniu do karmy dla zwierząt domowych w sytuacji, gdy co najmniej 95% masy jej składników pochodzenia rolnego stanowią składniki ekologiczne, które zostały wyprodukowane zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej, określonymi w przepisach dla żywności ekologicznej. Szczególe wymogi zostały określone w art. 3 rozporządzenia 2023/2419, zgodnie z którym:

„1. Terminy, o których mowa w art. 30 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2018/848 [dot. terminów związanych z produkcją ekologiczną - przyp. autorki], mogą być stosowane w odniesieniu do karmy dla zwierząt domowych:

a) w opisie handlowym i w wykazie składników, pod warunkiem że:

(i) karma dla zwierząt domowych jest zgodna ze szczegółowymi przepisami dotyczącymi produkcji zawartymi w części V załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 oraz z technikami przetwórstwa ustanowionymi zgodnie z art. 17 ust. 3 tego rozporządzenia; oraz

(ii) co najmniej 95 % masy jej składników pochodzenia rolnego stanowią składniki ekologiczne;

b) wyłącznie w wykazie składników, pod warunkiem że:

(i) mniej niż 95 % masy składników pochodzenia rolnego to składniki ekologiczne i składniki te są zgodne z przepisami dotyczącymi produkcji zawartymi w rozporządzeniu (UE) 2018/848;

(ii) do przetwarzania karmy dla zwierząt domowych stosowane są wyłącznie dodatki paszowe i substancje pomocnicze w przetwórstwie dopuszczone na podstawie art. 24 rozporządzenia (UE) 2018/848; oraz

(iii) karma dla zwierząt domowych jest zgodna ze szczegółowymi przepisami dotyczącymi produkcji zawartymi w pkt 1.5, 2.1, 2.2 i 2.4 części V załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 oraz z technikami przetwórstwa ustanowionymi zgodnie z art. 17 ust. 3 tego rozporządzenia.”. 

Okresy przejściowe 

Ekologiczną karmę dla zwierząt domowych znakowaną zgodnie z przepisami krajowymi (lub ewentualnie prywatnymi normami) między dniem 1 stycznia 2022 r. a dniem 30 października 2023 r. będzie można wprowadzać do obrotu do wyczerpania zapasów. Obowiązek umieszczania na opakowaniu logo produkcji ekologicznej w przypadku karmy opakowanej będzie wymagany od dnia 1 maja 2024 r.

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32023R2419&qid=1699263305299 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.