Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1633 z dnia 27 października 2020 r. Zmieniającego załączniki II, III, IV i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości tychże substancji.
Wnioski dotyczące zmiany obecnych NDP zostały złożone w odniesieniu do niektórych produktów np. w zakresie udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną bentazon w odniesieniu do ziemniaków, porów, naparów ziołowych z liści i ziół, nasion maku i ziaren soi zwyczajnej. W przypadku dimetomorfu wniosek taki złożono w odniesieniu do jeżyn i malin. W przypadku fludioksonilu wniosek taki złożono w odniesieniu do truskawek, rabarbaru, siemienia lnianego, ziaren sezamu, ziaren rzepaku, nasion gorczycy, nasion ogórecznika lekarskiego, nasion lnicznika siewnego i nasion konopi siewnych. W przypadku piraklostrobiny wniosek taki złożono w odniesieniu do winogron stołowych, kukurydzy cukrowej i ziaren kawy. W przypadku teflubenzuronu wniosek taki złożono w odniesieniu do jabłek, brukselki/kapusty brukselskiej i kapusty głowiastej.
Pełen tekst rozporządzenia wraz ze szczegółowym wskazaniem wszystkich zmienionych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości znajduje się pod adresem:
Przeczytaj także
Zmieniono załączniki rozporządzenia nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Substancje kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze w odniesieniu do pakowanych białych warzyw przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Ma to ograniczyć marnowanie żywności, podnieść jej ogólną jakość oraz wydłużenie okresu przydatności do spożycia białych warzyw.
Kluczową zmianą jest przyznanie odstępstwa od stosowania przepisów rozporządzenia 2020/1255 kilku państwom członkowskim (w tym Polsce) oraz dodanie nowej kategorii produktów podlegających przepisom rozporządzenia