Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwas askorbinowy i cytrynowy zyskały nowe zastosowanie

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Substancje kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze w odniesieniu do pakowa­nych białych warzyw przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Ma to ograniczyć marnowanie żywności, podnieść jej ogólną jakość oraz wydłużenie okresu przydat­ności do spożycia białych warzyw. 

Substancje kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze w odniesieniu do pakowa­nych białych warzyw przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Ma to ograniczyć marnowanie żywności, podnieść jej ogólną jakość oraz wydłużenie okresu przydat­ności do spożycia białych warzyw. Wprawdzie zarówno kwas askorbinowy jak i cytrynowy mogły stosowane w przemyśle spożywczym, jednak obecnie rozszerzono możliwość ich stosowania również na białe warzywa przeznaczone do dal­szego przetworzenia, w tym do obróbki cieplnej, takiej jak prażenie, parowanie lub smażenie, zanim zostaną spo­żyte przez konsumenta końcowego.

Jak podkreślono w motywie 5 preambuły rozporządzenia 2020/1419: „W przypadku krojenia, m.in. w plasterki lub w kostkę, bądź siekania białe warzywa ulegają brązowieniu enzyma­tycznemu, ponieważ w wyniku zniszczenia komórek z tkanek uwalniane są enzymy, w szczególności oksydazy poli­fenolowe. Brązowienie enzymatyczne można zahamować poprzez zanurzenie warzyw przez kilka minut w roztwo­rze wodnym zawierającym kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) w maksymalnym stężeniu 1 %. Z wniosku wynika, że proponowane stosowanie tych dodatków jako przeciwutleniaczy na nieprzetworzonych warzywach przeznaczonych do dalszego przetworzenia, w tym obróbki cieplnej, przed ich spożyciem powoduje ograniczenie marnowania żywności poprzez zwiększenie ogólnej jakości żywności i wydłużenie okresu przydat­ności do spożycia warzyw poddanych takiej obróbce nawet do 5 dni”.

Ze względu na to, iż „stosowanie kwasu askorbinowego (E 300) i kwasu cytrynowego (E 330) jako przeciwutleniaczy w pakowa­nych białych warzywach przeznaczonych do dalszego przetworzenia, w tym obróbki cieplnej, przed ich spożyciem nie ma wpływu na zdrowie człowieka” nie było konieczności zasięgania opinii Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.