Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kwas askorbinowy i cytrynowy zyskały nowe zastosowanie

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Substancje kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze w odniesieniu do pakowa­nych białych warzyw przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Ma to ograniczyć marnowanie żywności, podnieść jej ogólną jakość oraz wydłużenie okresu przydat­ności do spożycia białych warzyw. 

Substancje kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze w odniesieniu do pakowa­nych białych warzyw przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Ma to ograniczyć marnowanie żywności, podnieść jej ogólną jakość oraz wydłużenie okresu przydat­ności do spożycia białych warzyw. Wprawdzie zarówno kwas askorbinowy jak i cytrynowy mogły stosowane w przemyśle spożywczym, jednak obecnie rozszerzono możliwość ich stosowania również na białe warzywa przeznaczone do dal­szego przetworzenia, w tym do obróbki cieplnej, takiej jak prażenie, parowanie lub smażenie, zanim zostaną spo­żyte przez konsumenta końcowego.

Jak podkreślono w motywie 5 preambuły rozporządzenia 2020/1419: „W przypadku krojenia, m.in. w plasterki lub w kostkę, bądź siekania białe warzywa ulegają brązowieniu enzyma­tycznemu, ponieważ w wyniku zniszczenia komórek z tkanek uwalniane są enzymy, w szczególności oksydazy poli­fenolowe. Brązowienie enzymatyczne można zahamować poprzez zanurzenie warzyw przez kilka minut w roztwo­rze wodnym zawierającym kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) w maksymalnym stężeniu 1 %. Z wniosku wynika, że proponowane stosowanie tych dodatków jako przeciwutleniaczy na nieprzetworzonych warzywach przeznaczonych do dalszego przetworzenia, w tym obróbki cieplnej, przed ich spożyciem powoduje ograniczenie marnowania żywności poprzez zwiększenie ogólnej jakości żywności i wydłużenie okresu przydat­ności do spożycia warzyw poddanych takiej obróbce nawet do 5 dni”.

Ze względu na to, iż „stosowanie kwasu askorbinowego (E 300) i kwasu cytrynowego (E 330) jako przeciwutleniaczy w pakowa­nych białych warzywach przeznaczonych do dalszego przetworzenia, w tym obróbki cieplnej, przed ich spożyciem nie ma wpływu na zdrowie człowieka” nie było konieczności zasięgania opinii Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn