Marnowanie żywności – raport 2020
Raport „Nie marnuj żywności 2020” opracowano na podstawie badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w ramach „Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności”.
Pod kątem przyczyn i skali marnowania żywności przeanalizowano poszczególne etapy łańcucha żywnościowego, tj. produkcję (rolnictwo, przetwórstwo, transport i magazynowanie), obrót detaliczny (sieci handlowe i gastronomię) oraz gospodarstwa domowe.
Na stronie internetowej Federacji Polskich Banków Żywności znajduje się także podsumowanie badań „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności , IJHARS
Przeczytaj także
-
16.10.2020
Warzywa i owoce a dobre samopoczucie
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
-
01.10.2020
Spożycie wątroby owczej lub wołowej może znacznie przyczynić się do całkowitego spożycia PFAS
BfR stwierdza, że wątroba owcza lub wołowa o zidentyfikowanych stężeniach mogą znacznie przyczynić się do zwiększenia całkowitego spożycia PFAS u osób spożywających tę żywność.
-
16.09.2020
WHO planuje wyeliminować tłuszcze trans z produktów spożywczych do 2023 r.
Szacuje się, że spożycie przemysłowo produkowanych tłuszczów trans - zawartych w utwardzonych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna i ghee – jest bezpośrednią przyczyną ok. 0,5 mln zgonów z powodu choroby wieńcowej serca każdego roku. Te statystyki skłoniły WHO do zainicjowania planów eliminacji stosowania przemysłowo produkowanych tłuszczów trans z globalnej podaży żywności do 2023 r.