Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożycie wątroby owczej lub wołowej może znacznie przyczynić się do całkowitego spożycia PFAS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów Dolnej Saksonii sporządziło raport na temat stężeń substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w wątrobie owczej i wołowej na podstawie próbek z krajowego planu kontroli pozostałości z 2019 r. BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) porównał te dane ze stężeniami PFAS w próbkach wątroby owczej i wołowej pochodzącej z programów kontroli żywności różnych niemieckich krajów związkowych, które zostały pobrane w latach 2007-2020.

BfR stwierdza, że stężenia PFAS w wątrobie owczej i wołowej wykryte w Dolnej Saksonii nie różnią się znacząco od stężeń znanych z badań podjętych przez inne kraje związkowe. W celu oceny zagrożeń dla zdrowia, jakie stwarzają stężenia PFAS w wątrobie owczej i wołowej, BfR wykorzystała bardziej kompleksowe dane z krajów związkowych.

Ogólnie rzecz biorąc, BfR stwierdza, że wątroba owcza lub wołowa o zidentyfikowanych stężeniach może znacznie przyczynić się do całkowitego spożycia PFAS u osób spożywających tę żywność. PFAS są również spożywane z wieloma innymi rodzajami żywności. Przynajmniej w przypadku wysokiego spożycia wątroby owczej lub wołowej to źródło narażenia może prowadzić do stosunkowo wysokiego wyczerpania (do wartości granicznej) tolerowanego tygodniowego pobrania (TWI) w przypadku pojedynczego pokarmu, zwłaszcza w przypadku kwasu perfluorooktanosulfonowego (PFOS). Wyczerpanie TWI dla kwasu perfluorooktanowego (PFOA, EFSA 2018) przez spożycie wątroby owczej lub wołowej jest znacznie niższe w porównaniu z wyczerpaniem TWI dla PFOS.

 

Źródło: https://www.bfr.bund.de/cm/349/the-consumption-of-sheep-or-beef-liver-can-contribute-considerably-to-the-total-intake-of-per-and-polyfluoroalkyl-substances-pfas.pdf

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.