Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie wołowego mięsa mielonego siarczynami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Firma z Auckland (Nowa Zelandia) została skazana przez Sąd Okręgowy w Manukau za dodanie siarczynów do mielonej wołowiny. Informacja została opublikowana 23 lipca 2020 r. przez Ministerstwo Przemysłu Podstawowego (Ministry for Primary Industries - MPI). Producenta i hurtownię żywności „Machi” (Diversity Foods Limited) ukarano grzywną w wysokości 10 tys. dolarów nowozelandzkich (ok. 25 tys. złotych).

Siarczyny i dwutlenek siarki zabronione w surowym mięsie

Siarczyny i dwutlenek siarki to dodatki do żywności, których nie wolno dodawać do surowego mięsa. Dodanie tych związków do surowego mięsa może spowolnić jego psucie się, wydłużyć okres przydatności do spożycia i zachować świeży wygląd mięsa (czerwoną barwę). Praktyka ta uznawana jest za fałszowanie. Ponadto związki te są alergenami i ich nieautoryzowane stosowanie może stanowić niebezpieczeństwo dla osób wrażliwych.

Ponad 23 tony podejrzanego mięsa mielonego

W okresie, w którym fałszowano mięso (od 30 września 2017 r. do 26 września 2018 r.) firma sprzedała ponad 23 tony mięsa wołowego o łącznej wartości 163 tys. dolarów nowozelandzkich (ok. 403 tys. złotych). Przedsiębiorstwo Diversity Foods Limited przyznało się do 2 zarzutów. Fałszowanie zostało wykryte podczas oceny planu kontroli żywności, kiedy wykryto butelkę płynnego środka konserwującego Dunninghams.

Żródło: https://www.mpi.govt.nz/news-and-resources/media-releases/company-fined-10000-for-selling-mince-containing-sulphites/

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

 

Wybierz temat: Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.