Food Standards Scotland (FSS) uczula konsumentów w Szkocji, że podczas wybuchu COVID-19 może istnieć zwiększone ryzyko przestępstwa żywnościowego. Niewielka mniejszość osób chętnie wykorzystuje luki i korzysta z pandemii. Wymieniono trzy kluczowe o znaki ostrzegawcze:
- Cena wydaje się zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa
- Niezarejestrowane firmy spożywcze w mediach społecznościowych / online
- Fałszywy alkohol „przebrany” w znaną, legalną markę (podrobiony)
Prowadząc bazę zafałszowań żywności Probase360 FoodFraud Scan widzimy, że wspominane znaki ostrzegawcze należy stosować na całym świecie. Niektóre przypadki fałszowania w czasie pandemii wydają się wręcz absurdalne. Wraz z publikacją raportu Analizy Food Fraud Probase360 o zafałszowaniach żywności (czerwiec 2020 r.) pragniemy przytoczyć kilka nietypowych przypadków fałszowania żywności ze wspomnianego miesiąca i z lekkim przymrużeniem oka przedstawić „case studies”.
Dokładnie sprawdź wiarygodność nowego klienta
Pandemia podyktowała swoje warunki. Procesy negocjacji i pozyskiwania klientów na pewno nieco się zmieniły. Umowy z nowymi klientami należałoby uznać za duży sukces, ale kilka firm z krajów zachodniej Europy ma w związku z tym przykre doświadczenia. W czerwcu odnotowaliśmy wzrost „popularności” przestępstw powiązanych z fikcyjnymi firmami, które zdobywają zaufanie dostawców kilkoma mniejszymi zamówieniami. Po nawiązaniu bardzo dobrej relacji przestępcy dokonują większego zamówienia z odroczeniem płatności, następnie odbierają zamówiony towar i znikają. Metoda ta jest popularna w przypadku trunków. Zanim dostawca zorientuje się, że coś jest nie tak, jego produkt jest już przepakowany w podrobione butelki droższych marek.
Jeszcze raz przelicz swoje stado
Tę wskazówkę kierujemy do hodowców zwierząt gospodarskich. Notujemy znaczący wzrost kradzieży zwierząt gospodarskich na całym świecie w czasach pandemii. Najwyższe ryzyko dotyczy owiec i jagniąt. Dwóm ranczerom z Europy Zachodniej skradziono łącznie 67 sztuk owiec i jagniąt. Uwaga na podejrzane pojazdy, mogące transportować zwierzęta gospodarskie. Ponadto w czasach pandemii wykrywanych jest znacznie więcej niezarejestrowanych ubojni zwierząt oraz wzrost nielegalnego importu mięsa na całym świecie.
Sąsiadka fałszująca napoje
U naszych zachodnich sąsiadów doszło do bardzo nietypowego zdarzenia. Trzy osoby ucierpiały z powodu zatrutych napojów, które trafiły na sklepowe półki. Początkowo lokalna policja opublikowała ostrzeżenie. Dalsze dochodzenie w tej sprawie wykazało, że za zatruwanie napojów odpowiedzialna była 56-letnia kobieta. Tajemnicą były motywy działania kobiety, ale stwierdzono, że cierpi ona na zaburzenia psychiczne. Podczas przeszukania jej mieszkania nie znaleziono żadnej substancji, ale odnaleziono między innymi wiele butelek i wycięty artykuł z gazety na temat tej sprawy. Kobieta ingerowała w napoje poza ścianami supermarketu i wnosiła z zewnątrz niebezpieczne produkty. W sfałszowanych napojach wyczuwalny był obcy smak i zapach. Przed spożyciem produktów warto upewnić się czy nie są widoczne oznaki ewentualnej ingerencji w ich skład.
Nieautoryzowane substancje w żywności
Odnotowaliśmy dużo więcej wycofań z powodu wykrywania nieautoryzowanych substancji w żywności. Dotyczy głównie produktów pochodzących z Azji i Afryki. Nieautoryzowanymi substancjami są najczęściej barwniki, pojawiają się także pozostałości pestycydów, które nie są autoryzowane do stosowania w żywności sprzedawanej na terenie UE. Przepisy UE są dużo bardziej restrykcyjne. W czasach pandemii napotykamy więcej tego typu wycofań.
Suplementy diety o właściwościach leczniczych
Ten temat przewija się od początku pandemii, jednak na całym świecie w dalszym ciągu obserwujemy wysyp informacji o fałszywych suplementach diety z deklaracjami „cudownych” właściwości leczniczych czy przeciwwirusowych. Tego rodzaju oświadczenia są niedozwolone w przypadku suplementów diety.
Więcej szczegółów o poszczególnych przypadkach w ramach dostępu do polskiej bazy Probase360. Przypominamy, że Probase360 FoodFraud Scan jest narzędziem stworzonym do pomocy podczas analizy ryzyka podatności na zafałszowania żywnościowe. W jednym miejscu gromadzimy informacje o produktach zafałszowanych z ponad 100 źródeł z całego świata. Oprócz dostępu do bazy online użytkownicy Probase360 otrzymują miesięczne raporty o zafałszowaniach żywności oraz alerty e-mail.