Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakie są nowe sposoby fałszowania żywności w czasie pandemii koronawirusa - 5 ciekawych przypadków z całego świata

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Food Standards Scotland (FSS) uczula konsumentów w Szkocji, że podczas wybuchu COVID-19 może istnieć zwiększone ryzyko przestępstwa żywnościowego. Niewielka mniejszość osób chętnie wykorzystuje luki i korzysta z pandemii. Wymieniono trzy kluczowe o znaki ostrzegawcze:

  1. Cena wydaje się zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa
  2. Niezarejestrowane firmy spożywcze w mediach społecznościowych / online
  3. Fałszywy alkohol „przebrany” w znaną, legalną markę (podrobiony)

Prowadząc bazę zafałszowań żywności Probase360 FoodFraud Scan widzimy, że wspominane znaki ostrzegawcze należy stosować na całym świecie. Niektóre przypadki fałszowania w czasie pandemii wydają się wręcz absurdalne. Wraz z publikacją raportu Analizy Food Fraud Probase360 o zafałszowaniach żywności (czerwiec 2020 r.) pragniemy przytoczyć kilka nietypowych przypadków fałszowania żywności ze wspomnianego miesiąca i z lekkim przymrużeniem oka przedstawić „case studies”.

Dokładnie sprawdź wiarygodność nowego klienta

Pandemia podyktowała swoje warunki. Procesy negocjacji i pozyskiwania klientów na pewno nieco się zmieniły. Umowy z nowymi klientami należałoby uznać za duży sukces, ale kilka firm z krajów zachodniej Europy ma w związku z tym przykre doświadczenia. W czerwcu odnotowaliśmy wzrost „popularności” przestępstw powiązanych z fikcyjnymi firmami, które zdobywają zaufanie dostawców kilkoma mniejszymi zamówieniami. Po nawiązaniu bardzo dobrej relacji przestępcy dokonują większego zamówienia z odroczeniem płatności, następnie odbierają zamówiony towar i znikają. Metoda ta jest popularna w przypadku trunków. Zanim dostawca zorientuje się, że coś jest nie tak, jego produkt jest już przepakowany w podrobione butelki droższych marek.

Jeszcze raz przelicz swoje stado

Tę wskazówkę kierujemy do hodowców zwierząt gospodarskich. Notujemy znaczący wzrost kradzieży zwierząt gospodarskich na całym świecie w czasach pandemii. Najwyższe ryzyko dotyczy owiec i jagniąt. Dwóm ranczerom z Europy Zachodniej skradziono łącznie 67 sztuk owiec i jagniąt. Uwaga na podejrzane pojazdy, mogące transportować zwierzęta gospodarskie. Ponadto w czasach pandemii wykrywanych jest znacznie więcej niezarejestrowanych ubojni zwierząt oraz wzrost nielegalnego importu mięsa na całym świecie.

Sąsiadka fałszująca napoje

U naszych zachodnich sąsiadów doszło do bardzo nietypowego zdarzenia. Trzy osoby ucierpiały z powodu zatrutych napojów, które trafiły na sklepowe półki. Początkowo lokalna policja opublikowała ostrzeżenie. Dalsze dochodzenie w tej sprawie wykazało, że za zatruwanie napojów odpowiedzialna była 56-letnia kobieta. Tajemnicą były motywy działania kobiety, ale stwierdzono, że cierpi ona na zaburzenia psychiczne. Podczas przeszukania jej mieszkania nie znaleziono żadnej substancji, ale odnaleziono między innymi wiele butelek i wycięty artykuł z gazety na temat tej sprawy. Kobieta ingerowała w napoje poza ścianami supermarketu i wnosiła z zewnątrz niebezpieczne produkty. W sfałszowanych napojach wyczuwalny był obcy smak i zapach. Przed spożyciem produktów warto upewnić się czy nie są widoczne oznaki ewentualnej ingerencji w ich skład.

Nieautoryzowane substancje w żywności

Odnotowaliśmy dużo więcej wycofań z powodu wykrywania nieautoryzowanych substancji w żywności. Dotyczy głównie produktów pochodzących z Azji i Afryki. Nieautoryzowanymi substancjami są najczęściej barwniki, pojawiają się także pozostałości pestycydów, które nie są autoryzowane do stosowania w żywności sprzedawanej na terenie UE. Przepisy UE są dużo bardziej restrykcyjne. W czasach pandemii napotykamy więcej tego typu wycofań.

Suplementy diety o właściwościach leczniczych

Ten temat przewija się od początku pandemii, jednak na całym świecie w dalszym ciągu obserwujemy wysyp informacji o fałszywych suplementach diety z deklaracjami „cudownych” właściwości leczniczych czy przeciwwirusowych. Tego rodzaju oświadczenia są niedozwolone w przypadku suplementów diety.

Więcej szczegółów o poszczególnych przypadkach w ramach dostępu do polskiej bazy Probase360. Przypominamy, że Probase360 FoodFraud Scan jest narzędziem stworzonym do pomocy podczas analizy ryzyka podatności na zafałszowania żywnościowe. W jednym miejscu gromadzimy informacje o produktach zafałszowanych z ponad 100 źródeł z całego świata. Oprócz dostępu do bazy online użytkownicy Probase360 otrzymują miesięczne raporty o zafałszowaniach żywności oraz alerty e-mail.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.