W maju 2025 znowelizowano wykaz laboratoriów urzędowych i krajowych laboratoriów referencyjnych do celów przeprowadzania analiz, badań i diagnostyki laboratoryjnej w ramach produkcji w rolnictwie ekologicznym w Polsce, a także zmieniono przepisy dotyczące trybu przyznawania dotacji na jednostkę usługi lub produktu dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa.
Natomiast prawodawca unijny wydał kolejny akt związany z wdrożeniem przepisów dotyczących wylesiania i degradacji lasów (EUDR) tj. wykaz krajów o niskim lub wysokim ryzyku. Oprócz tego zezwolono na przekierowanie środków finansowych na interwencje niezbędne do zaradzenia niekorzystnym skutkom zdarzeń meteorologicznych w Hiszpanii tj. powodzi i ulewnych deszczy. Ponownie zezwolono również na wprowadzanie do Unii przesyłek zarejestrowanych koni pochodzących z Tajlandii, które zostało zawieszone na skutek wykrycia ognisk afrykańskiego pomoru koni w 2020 r. Korekcie poddano unijny wykaz dopuszczonych dodatków do żywności oraz warunków ich stosowania w poszczególnych kategoriach żywności. Dotyczy to takich dodatków jak np. E 332 (cytryniany potasu), E 333 (cytryniany wapna) oraz E 471 (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych).
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2025
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2025
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Nie przegap najnowszej aktualizacji rejestru zmian limitów prawnych!
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2025-1

Potrzebujesz szkolenia o podobnej tematyce wewnątrz swojej organizacji? Skontaktuj się z nami i ustal zakres, termin i treść szkolenia dopasowane indywidualnie do Twoich potrzeb.
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/