Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System informacyjny EUDR - podręcznik użytkownika

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Rozporządzenie 2023/1115 z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów stanowi bardzo duże wyzwanie dla podmiotów z branży spożywczej oraz nakłada na nie nowe obowiązki. Jednym z nich jest wyrażony w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2023/1115 obowiązek złożenie oświadczenia o należytej staranności, za pomocą systemu informacyjnego. To właśnie wskazówki w zakresie dopełnienia tego obowiązku stały się przedmiotem rozważań Komisji w ramach Podręcznika użytkownika - system informacyjny EUDR. 

Więcej na temat EUDR dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/przeciwdzialanie-wylesianiu-eudr-znaczenie-dla-branzy-spozywczej-abstrakt-artykulu 

Treść podręcznika 

Podręcznik zawiera szereg szczegółowych wskazówek dotyczących systemu informacyjnego EUDR. Dotyczy to w szczególności funkcji jakie posiada program (np. GeoEditor), jego możliwości oraz procedur. Podstawowym warunkiem korzystania z systemu jest posiadanie konta EU Login, którego utworzenie zostało opisane krok po kroku. Następnie wyjaśniono w jaki sposób należy utworzyć konto na platformie EUDR, które umożliwia m.in. zarządzanie i zatwierdzanie użytkowników. Szczególnie istotnym elementem platformy jest możliwość tworzenie oświadczeń o należytej staranność (DDS), w ramach którego należy podać żądane informacje dot. m.in. towarów i operatora. Oprócz tego doprecyzowano sposób wprowadzania danych w zakresie pochodzenia towarów. System zawiera również funkcjonalności dotyczące zarządzania DDS oraz dozwolonych działań. 

Więcej dokumentów i informacji na temat stosowania przepisów dot. wylesiania znajdziesz na stronie Komisji:

https://green-business.ec.europa.eu/deforestation-regulation-implementation/deforestation-due-diligence-registry_en?etransnolive=1 

Podręcznik użytkownika dostępny jest pod adresem: 

https://circabc.europa.eu/ui/group/34861680-e799-4d7c-bbad-da83c45da458/library/f3241d53-c8dd-4ae1-8251-539c32b87077/details 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.