Podstawa prawna
Na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2023 r. wprowadzono „Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)” na 2023 r. Program stosuje się od dnia 1 stycznia 2023 r., na całym terytorium Polski. Organami wykonawczymi w związku z realizacją założeń programu są organy Inspekcji Weterynaryjnej, tj. Główny Lekarz Weterynarii, wojewódzcy lekarze weterynarii oraz powiatowi lekarze weterynarii.
Kluczowe założenia
Ogólnym założeniem programu jest zwalczanie choroby odzwierzęcej i odzwierzęcego czynnika chorobotwórczego jest osiągnięcie celu wspólnotowego ograniczenia rozprzestrzeniania się chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych. Przepisy niniejszego rozporządzenia dotyczą zwalczania następujących serotypów pałeczek Salmonella:
1) Salmonella Enteritidis;
2) Salmonella Typhimurium, w tym jednofazowa Salmonella Typhimurium o wzorze
antygenowym 1,4,[5],12:i:-.
Za stado zakażone uważa się „stado brojlerów gatunku kura (Gallus gallus), w którym, w wyniku badania laboratoryjnego próbek pobranych przez powiatowego lekarza weterynarii zgodnie z ust. 1 oraz ust. 2 załącznika do rozporządzenia nr 200/2012 lub próbek pobranych z inicjatywy producenta brojlerów gatunku kura (Gallus gallus), wykryto w jednej lub więcej liczbie próbek serotypy Salmonella objęte programem (inne niż szczepy szczepionkowe) lub stwierdzono efekt hamujący wzrost bakterii.”. Badanie laboratoryjne próbek pobieranych w ramach programu będą przeprowadzane w laboratoriach urzędowych wyznaczonych przez Głównego Lekarza Weterynarii, a ich wykaz umieszczony jest na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii (www.wetgiw.gov.pl).
Pozostałe obszary regulacji
W ramach „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)” określono również takie kwestie jak m.in.:
-metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)
-urzędowe kontrole stad brojlerów gatunku kura (Gallus gallus) oraz urzędowe kontrole pasz przeznaczonych dla tych stad
-higiena transportu zwierząt do gospodarstw i z gospodarstw
-warunki prowadzenia nadzoru weterynaryjnego nad gospodarstwami
-dokumenty towarzyszące zwierzętom w przypadku ich wysyłki
-środki podejmowane w odniesieniu do zwierząt lub produktów, u których albo w których wykryto Salmonella spp., w szczególności środki podjęte w celu ochrony zdrowia publicznego, a także wszelkie podjęte środki zapobiegawcze, takie jak szczepienia
-środki i prawodawstwo w zakresie odszkodowania dla właścicieli zwierząt poddanych ubojowi lub zabiciu.
Wybrane środki zwalczania Salmonelli
Ustawodawca przewidział także szczegółowe środki zwalczania choroby w sytuacji wykrycia zakażenia w stadach. W przypadku, gdy otrzyma się dodatni wynik badań laboratoryjnych próbek pobranych z inicjatywy producenta brojlerów gatunku kura (Gallus gallus) lub wykryje się efekt hamujący wzrost bakterii w okresie 14 dni przed przemieszczeniem brojlerów do rzeźni, producent brojlerów ma obowiązek:
„1) niezwłocznego zawiadomienia o tym powiatowego lekarza weterynarii;
2) pozostawienia brojlerów w miejscu ich utrzymywania i niewprowadzania tam innego drobiu;
3) uniemożliwienia osobom postronnym dostępu do kurnika lub miejsc utrzymywania brojlerów
podejrzanych o zakażenie serotypem Salmonella objętym programem lub w których znajdują
się ich zwłoki;
4) wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia, zbywania mięsa, zwłok brojlerów, paszy,
odchodów, ściółki pochodzącej od drobiu oraz innych przedmiotów znajdujących się
w miejscu utrzymywania brojlerów;
5) udostępnienia organom Inspekcji Weterynaryjnej brojlerów do badań i zabiegów
weterynaryjnych, a także udzielania pomocy przy wykonywaniu tych badań i zabiegów;
6) udzielania powiatowemu lekarzowi weterynarii wyjaśnień i informacji, które mogą mieć
znaczenie dla wykrycia Salmonella i źródeł zakażenia lub zapobiegania jej szerzeniu;
7) udostępnienia powiatowemu lekarzowi weterynarii dokumentacji dotyczącej stada, w szczególności dokumentacji potwierdzającej zakup piskląt, ściółki, paszy, sprzedaży
zwierząt oraz dokumentacji związanej z ewidencją leczenia;
8) zwiększenia standardów zoohigienicznych.”.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://dziennikustaw.gov.pl/D2023000050501.pdf