Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w rolnictwie ekologicznym? Tak, ale nie od 1 stycznia 2021 r.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W Brukseli powstała dyskusja na temat daty wejścia w życie nowego rozporządzenia 2018/848, które ma wspomóc rolnictwo ekologiczne oraz podnieść jego konkurencyjność. W tym celu konieczne jest dostosowanie prawa wtórnego. Prace legislacyjne zostały jednak spowolnione przez wybuch pandemii koronawirusa, wskutek czego niektóre kraje członkowskie nie zdołano odpowiednio przygotować się na wejście nowych przepisów.

Problem opóźnień w opracowaniu aktów delegowanych i wykonawczych związanych z rolnictwem ekologicznym pojawił się już w maju, kiedy szef komisji rolnictwa PE zwrócił się do unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego o przesunięcie wejścia w życie nowych regulacji. Aby tak się stało, niezbędne jest jeszcze zatwierdzenie przez Parlament Europejski i Radę UE. Jak podkreślił szef komisji rolnej europarlamentu Norbert Lins „Pospieszne zatwierdzenie prawa wtórnego, gdy rolnicy są zajęci zwalczaniem skutków Covid-19, wyrządziłoby więcej szkody niż pożytku”. Z tego względu podjęto dyskusję na temat przesunięcia daty obowiązywania nowego rozporządzenia o rok. W tej sytuacji, rozporządzenie 2018/848 miałoby obowiązywać od 1 stycznia 2022 roku. Zdaniem Komisji jest to jedyny sposób, aby zainteresowane strony zdołały pomyślnie przejść na nowy system produkcji. 

Przegląd zmian jakie wprowadzić ma nowa regulacja znajdziesz pod adresem:

https://foodfakty.pl/nowe-przepisy-unijne-dotyczace-rolnictwa-ekologicznego

W celu podjęcia dialogu z podmiotami, których dotyczyć będzie regulacja, ogłoszone zostały publiczne konsultacje. W ten sposób możliwe będzie pozyskanie opinii od jak najszerszego kręgu zainteresowanych podmiotów, poczynając od obywateli, aż po odpowiednie organy krajowe. Kwestionariusz będzie dostępny w internecie przez 12 tygodni, do dnia 27 listopada pod adresem:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12555-Organic-farming-action-plan-for-the-development-of-EU-org/public-consultation 

Kolejnym elementem promującym rolnictwo ekologiczne jest wdrożenie strategii od pola do stołu. W założeniach UE 25% gruntów rolnych państw członkowskich ma zostać przeznaczonych na rolnictwo ekologiczne. Jak zauważył Janusz Wojciechowski: ”Strategia Od pola do stołu i strategia na rzecz bioróżnorodności wyznaczają ambitne cele dla sektora rolnego, aby zapewnić jego gotowość na dostosowanie się do założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Rolnictwo ekologiczne będzie kluczowym elementem w procesie przejścia w stronę bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i lepszej ochrony różnorodności biologicznej”. Oprócz tego, na początku 2021 r. ma zostać ogłoszony plan na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego. 

Zainteresowanie żywnością ekologiczną widoczne jest również w intensywnym rozwoju rynku oraz większym zainteresowaniu konsumentów, którzy coraz chętniej wybierają produkty oznaczone symbolem ekoliścia. Polacy wciąż wydają na produkty ekologiczne o wiele mniej niż pozostali obywatele UE, choć z roku na rok, kwota przeznaczana przez statystycznego Kowalskiego  na bio produkty jest coraz wyższa, co oznacza zmianę nawyków żywieniowych konsumentów. 

Wspieranie i rozwój rolnictwa ekologicznego jest również wyrazem realizacji nowej strategii Unii Europejskiej tzw. Zielonego Ładu, który wprowadza szereg innowacji. Ich podstawowym celem jest uczynienie z Europy pierwszego kontynentu neutralnego dla klimatu jeszcze przed rokiem 2050. Więcej na temat Zielonego ładu dowiesz się tutaj:

https://foodfakty.pl/zielony-lad-czyli-neutralnosc-klimatyczna-celem-wieloaspektowej-strategii-ue 

 

Źródła:

  1. https://www.pap.pl/aktualnosci/news,711366,ue-odlozy-o-rok-wejscie-w-zycie-przepisow-ws-produkcji-ekologicznej.html
  2. https://ec.europa.eu/poland/events/200904_agri_consultations_pl 
  3. https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12555-Organic-farming-action-plan-for-the-development-of-EU-org/public-consultation

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.