We wrześniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. unijnego wykazu dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
Oddajemy do Państwa dyspozycji kolejne wydanie rejestru zmian limitów prawnych obejmujący 9 miesięcy 2023 r., który zawiera przegląd kluczowych zmian w prawie żywnościowych dotyczących możliwości stosowania niektórych substancji w żywności lub ewentualnych ograniczeń z nimi związanych.
Najnowsze wydanie rejestru zawiera kolejne zmiany, które pojawiły się we wrześniu 2023 r. Wśród najważniejszych zmian należy wskazać m.in. dodanie octu buforowanego do unijnego wykazu dodatków do żywności oraz szereg zmian limitów najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałość np. benzoesanu denatonium, diuronu, etoksazolu oraz metomylu.
Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-limitow-2023
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/