Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zjednoczone Królestwo: nowy system zgłaszania produktów regulowanych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Istota systemu 

20 czerwca 2023 r. Food Standards Agency (FSA) (Agencja ds. Standardów Żywności) i Food Standards Scotland (FSS) (Standardy Żywności Szkocja) udostępniły system, umożliwiający przedsiębiorcom dokonywanie autoryzacji produktów regulowanych. Uzyskanie pozwolenia na wprowadzanie na rynek w Wielkiej Brytania dotyczy takich produktów jak:

  • rozpuszczalniki ekstrakcyjne
  • dodatki paszowe
  • pasza specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  • procesy detoksykacji pasz
  • aromaty
  • materiały mające kontakt z żywnością
  • dodatki do żywności
  • enzymy spożywcze
  • organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) jako żywność i pasza
  • napromieniowana żywność
  • nowa żywność
  • aromaty dymu. 

Ogólne założenia 

Podstawowym celem utworzenia systemu było ułatwienie przedsiębiorcom wprowadzania na rynek  w Zjednoczonym Królestwie określonych produktów oraz dopełnienie wymogów proceduralnych. Poprzez system przedsiębiorcom została udostępniona lista kontrolna zawierająca wszystkie wymogi, które muszą spełnić produkty, aby mogły zostać wprowadzone na rynek, w zależności od konkretnego towaru. Wymogi dotyczą przede wszystkim bezpieczeństwa produktów oraz kwestii związanych z ich jakością. Za pomocą systemu przedsiębiorcy będą mogli nie tylko zgłaszać produkty, ale również obserwować przebieg procedury oceny ich wniosków. Oprócz tego system umożliwia składanie dodatkowych dokumentów oraz aktywny udział w procedurze np. poprzez składanie odpowiedzi. Narzędzie ma być szczególnie przydatne dla podmiotów, których zakres działania nie jest uznawane za typową działalność w branży spożywczej (takie jak np. start-up’y).  

Nowy system to początek reform planowanych przez władze Zjednoczonego Królestwa, które na początku bieżącego roku zakończyły przegląd obecnie obowiązujących przepisów w celu opracowania dalszych udoskonaleń. 

Więcej na ten temat dowiesz się na stronie Food Standards Agency:

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/new-regulated-product-application-system-launched-by-the-fsa-and-fss

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.