Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje ws. zmiany przepisów opakowaniowych - raport Komisji

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

W dniach 5 października 2022 - 11 stycznia 2023 przeprowadzono konsultacje społeczne dotyczące zmian przepisów UE dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Planowana nowelizacja związana jest z realizacją strategii „Od pola do stołu”, która, zgodnie z informacjami na stronie Komisji Europejskiej, zakłada m.in. „poprawę bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego (zwłaszcza poprzez ograniczenie stosowania niebezpiecznych chemikaliów), rozpowszechnianie innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań w zakresie opakowań z wykorzystaniem materiałów przyjaznych dla środowiska, nadających się do ponownego użycia i recyklingu, oraz zapobieganie marnotrawieniu żywności.”. W dążeniu do zrównoważonej gospodarki w całej Unii bardzo istotną rolę odgrywa odpowiednie gospodarowanie materiałami opakowaniowymi oraz opakowaniami, które stanowią poważny problem na gruncie stale rosnącej liczby śmieci i odpadów. 

Struktura ankiety 

W ramach badania prawidłowo złożono 610 kwestionariuszy, z których blisko połowa (45%) została wypełniona przez mieszkańców Unii Europejskiej, a pozostałe 26% przez przedsiębiorców oraz stowarzyszenia biznesowe (13%). Najwięcej respondentów (21%) pochodziło z Francji oraz z Niemiec (17%). Na kwestionariusz dla konsumentów składało się 12 pytań podzielonych na 4 grupy takie jak:

  1. Zakres FCM i artykuły 2
  2. Bezpieczeństwo FCM i artykułów 
  3. Informacje i etykietowanie 
  4. Zrównoważony rozwój i ponowne wykorzystanie FCM i artykułów.

Natomiast w przypadku interesariuszy z branży opakowaniowej, pytania zawarte w kwestionariuszu do nich skierowanym, dotyczyły takich kwestii jak:

  1. Zakres FCM i artykuły 
  2. Zarządzanie bezpieczeństwem i ryzykiem.
  3. Zrównoważony rozwój i przyszły rozwój. 
  4. Informacje wzdłuż łańcucha dostaw.

Wyniki ankiety zostały ujęte w formie raportu Komisji Europejskiej pt. „Factual Summary report. Public consultation on the revision of the EU rules om food contact materials (FCMs)” (tłum. autorki: „Faktyczny raport podsumowujący. Konsultacje społeczne w sprawie przeglądu przepisów UE dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM)”), który został opublikowany pod numerem Ref. Ares(2023)4157469 - 15/06/2023. 

Wyniki ankiety 

Wśród licznych odpowiedzi udzielonych przez respondentów na szczególną uwagę zasługują zagadnienia związane z bezpieczeństwem produktów. W tym kontekście „(…) ponad 90% konsumentów zdecydowanie zgadza się lub zgadza, że substancje potencjalnie powodujące raka lub wpływające na układ rozrodczy i hormonalny nie powinny być obecne w FCM. Jednocześnie konsumenci nie czują się zaniepokojeni obecnością substancji chemicznych, o ile nie są obecni w produkcie końcowym (32% zdecydowanie się zgadza, 24% się zgadza) lub nie są szkodliwe.”. Co ważne, ponad połowa konsumentów (60%) wyraziła gotowość do zapłaty większej ceny za produkt (od około 5% do 10% ceny), pod warunkiem, że cechowałby się on większym bezpieczeństwem. Oprócz tego, zdaniem konsumentów, bezpieczeństwo żywności jest ważniejsze niż możliwość recyklingu lub wielokrotnego użytku opakowań do żywności (72% odpowiedzi).

Natomiast jeżeli chodzi o odpowiedzi udzielone przez przedstawicieli branży opakowaniowej, to dają się wśród nich zaobserwować pewne rozbieżności. Jak wskazano w raporcie: „Z jednej strony organizacje pozarządowe zgadzają się, że ustawodawstwo FCM powinno przede wszystkim dotyczyć problemów środowiskowych (41% zdecydowanie się zgadza, 53% się zgadza) i alergenów FCM (83% zdecydowanie się zgadza). Rzeczywiście, władze publiczne wolałyby skupić się na alergenach (65%). Natomiast stowarzyszenia biznesowe nie zgadzają się co do włączenia bezpieczeństwa fizycznego do ustawodawstwa FCM (33% się nie zgadza, 30% zdecydowanie się nie zgadza) i, wraz z firmami biznesowymi, nie zgadza się co do rozwiązywania problemów środowiskowych (odpowiednio 25% nie zgadza się, a 27% zdecydowanie się nie zgadza, 28% nie zgadza się, a 37% zdecydowanie się nie zgadza).”. Natomiast za najistotniejsze kwestie związane z prawodawstwem w zakresie opakowań i FCM uznano, że najbardziej odpowiednimi narzędziami do zarządzania ryzykiem są ogólny limit migracji, kryteria czystości substancji i szczegółowe warunki stosowania substancji, z przedstawionych wyborów.

Więcej informacji na temat konsultacji oraz pełen tekst raportu dostępny jest pod adresem: LINK

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.