Ogólny kontekst
Komisja zaproponowała szereg zmian w przepisach dotyczących znakowania. Miałyby one objąć takie produkty jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy. Ogólnym celem nowelizacji jest wsparcie konsumentów w dokonywaniu świadomych wyborów, bardziej precyzyjne i klarowne znakowanie produktów oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności.
Znakowanie kraju pochodzenia
Wśród licznych zmian warto zwrócić uwagę na kwestie związane ze wskazywaniem kraju pochodzenia produktów. W założeniach Komisji, w sytuacji gdy składniki produktu pochodzą z różnych krajów (np. w przypadku mieszanek orzechów, suszonych owoców etc), wszystkie kraje pochodzenia powinny znaleźć się na etykiecie. Dotyczy to w szczególności takich produktów jak miód, orzechy, suszone owoce, dojrzałe banany oraz pokrojone i przetworzone owoce i warzywa (np. sałaty).
Zmniejszenie ilości marnowanej żywności
Kolejnym krokiem zmierzającym do zmniejszenia skali marnowania żywności miałoby być wspieranie sprzedaży warzyw i owoców posiadających mankamenty estetyczny (tzw. „brzydkie warzywa i owoce”), które pomimo braków wizualnych nadal nadają się do spożycia i są bezpieczne dla ludzi. W takim przypadku, produkty sprzedawane lokalnie, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji miałyby być zwolnione z obowiązku spełniania niektórych norm handlowych. Takie rozwiązanie z jednej strony miałoby ułatwić konsumentom dostęp do owoców i warzyw po przystępnych cenach, a z drugiej wspierać rozwój lokalnej produkcji i krótkich łańcuchów dostaw, przy jednoczesnym ograniczeniu marnowania żywności z powodu wad w wyglądzie produktów. W zmniejszeniu ilości marnowanej żywności miałoby pomóc również uproszenie wymogów w odniesieniu do etykietowania żywności pakowanej, przeznaczonej do nieodpłatnej dystrybucji (darowizny żywności).
Przetwory owoce
Komisja zaproponowała również szereg zmian w odniesieniu do przetworów owocowych. Z uwagi na duże zainteresowanie konsumentów produktami bez dodatku cukru, Komisja zaproponowała, by soki owoce były znakowane z wykorzystaniem informacji „bez dodatku cukru” w celu podkreślenia różnicy między sokami, a nektarami, które mogą zawierać cukier dodany. Oprócz tego, możliwe byłoby używanie zamiennie terminu „woda kokosowa” i „sok koksowy”. Jednocześnie Komisja zaproponowała podniesienie minimalnej zawartości owoców w dżemach z 350 g do 450 g na kilogram lub nawet do 550 g w przypadku produktów o wyższej jakości.
Komunikat prasowy na ten temat dostępny jest pod adresem:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_2366
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/