Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Komisja zaproponowała szereg zmian w przepisach dotyczących znakowania. Miałyby one objąć takie produkty  jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy. Ogólnym celem nowelizacji jest wsparcie konsumentów w dokonywaniu świadomych wyborów, bardziej precyzyjne i klarowne znakowanie produktów oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności. 

Znakowanie kraju pochodzenia

Wśród licznych zmian warto zwrócić uwagę na kwestie związane ze wskazywaniem kraju pochodzenia produktów. W założeniach Komisji, w sytuacji gdy składniki produktu pochodzą z różnych krajów (np. w przypadku mieszanek orzechów, suszonych owoców etc), wszystkie kraje pochodzenia powinny znaleźć się na etykiecie. Dotyczy to w szczególności takich produktów jak miód, orzechy, suszone owoce, dojrzałe banany oraz pokrojone i przetworzone owoce i warzywa (np. sałaty). 

Zmniejszenie ilości marnowanej żywności 

Kolejnym krokiem zmierzającym do zmniejszenia skali marnowania żywności miałoby być wspieranie sprzedaży warzyw i owoców posiadających mankamenty estetyczny (tzw. „brzydkie warzywa i owoce”), które pomimo braków wizualnych nadal nadają się do spożycia i są bezpieczne dla ludzi. W takim przypadku, produkty sprzedawane lokalnie, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji miałyby być zwolnione z obowiązku spełniania niektórych norm handlowych. Takie rozwiązanie z jednej strony miałoby ułatwić konsumentom dostęp do owoców i warzyw po przystępnych cenach, a z drugiej wspierać rozwój lokalnej produkcji i krótkich łańcuchów dostaw, przy jednoczesnym ograniczeniu marnowania żywności z powodu wad w wyglądzie produktów. W zmniejszeniu ilości marnowanej żywności miałoby pomóc również uproszenie wymogów w odniesieniu do etykietowania żywności pakowanej, przeznaczonej do nieodpłatnej dystrybucji (darowizny żywności). 

Przetwory owoce 

Komisja zaproponowała również szereg zmian w odniesieniu do przetworów owocowych. Z uwagi na duże zainteresowanie konsumentów produktami bez dodatku cukru, Komisja zaproponowała, by soki owoce były znakowane z wykorzystaniem informacji „bez dodatku cukru” w celu podkreślenia różnicy między sokami, a nektarami, które mogą zawierać cukier dodany. Oprócz tego, możliwe byłoby używanie zamiennie terminu „woda kokosowa” i „sok koksowy”. Jednocześnie Komisja zaproponowała podniesienie minimalnej zawartości owoców w dżemach z 350 g do 450 g na kilogram lub nawet do 550 g w przypadku produktów o wyższej jakości. 

Komunikat prasowy na ten temat dostępny jest pod adresem:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_2366 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.