Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zakaz przywozu z Ukrainy produktów rolnych

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Zakaz (z zastrzeżeniem pewnych wyjątków) obowiązuje od 16 września 2023 r. i dotyczy m.in. pszenicy, kukurydzy, mąki pszennej, nasion słonecznika oraz nasion rzepaku lub rzepiku (nawet łamanych).  

Podstawa prawna 

Zakaz został wprowadzony na mocy rozporządzenia Ministra Rozwoju i Technologii z dnia 15 września 2023 r. w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych, które weszło w życie z dniem 16 września 2023 r. 

Treść zakazu 

Zgodnie z § 1 niniejszego rozporządzenia, ustanowiono zakaz przywozu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych produktów rolnych pochodzących z terytorium Ukrainy. Wykaz ten stanowi załącznik rozporządzenia, a jego treść prezentuje poniższa tabela:

Wyjątki 

W rozporządzeniu przewidziano jednak pewne wyjątki od ogólnego zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych. Zakaz ten nie będzie miał zastosowania w dwóch przypadkach tj.:

1) tranzytu zewnętrznego, o którym mowa w art. 226 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiającego unijny kodeks celny;

2) wspólnej procedury tranzytowej w oparciu o Konwencję o wspólnej procedurze tranzytowej sporządzoną w Interlaken dnia 20 maja 1987 r. 

Aby jednak wyjątek mógł mieć zastosowanie, tranzyt musi zakończyć się w portach morskich w Gdańsku, Gdyni, Świnoujściu, Szczecinie lub Kołobrzegu lub poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://dziennikustaw.gov.pl/D2023000189801.pdf 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.