Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwas winowy, winiany sodu, winiany potasu, winian potasowo-sodowy i winian wapnia - zmiana warunków stosowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Podstawa prawna 

Na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2024/1451 z dnia 24 maja 2024 r. zmieniającego załącznik II i załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatków do żywności: kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) znowelizowano warunki stosowania tych dodatków. Niniejsze dodatki zostały usunięte z grupy I określonej w części C załącznika II rozporządzenia 1333/2008, a jednocześnie stworzono dla nich nową grupę oraz dokonano przeglądu warunków ich stosowania.

Treść nowelizacji 

Nowelizacja dotyczy przede wszystkim warunków stosowania tych dodatków, co oznacza liczne zmiany dla różnych kategorii żywności takich jak m.in. fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddane obróbce cieplnej po fermentacji; analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów; pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe; owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach; przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej; dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE; przetworzone produkty z ziemniaków; pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech; guma do żucia; świeży makaron; produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone; gnocchi ziemniaczane; chleb i bułki; pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie; musztarda; zupy i buliony; sosy; sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa; wina aromatyzowane; przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi oraz suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE. 

Okresy przejściowe 

Rozporządzenie weszło w życie 26 czerwca 2024 r., ale będzie stosowane od dnia 16 grudnia 2024 r. Natomiast zgodnie z art. 3 rozporządzenia 2024/1451 żywność zawierająca kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) lub winian wapnia (E 354), która nie spełnia wymogów niniejszego rozporządzenia i która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 16 grudnia 2024 r. może pozostać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32024R1451&qid=1721820340079 

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.