Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Veto wobec obowiązkowego systemu Nutri-Score

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Krajami, które nie chcą wprowadzenia obowiązkowego nutri-score są Włochy, Czechy, Grecja, Cypr, Węgry, Łotwa i Rumunia. W ich przekonaniu, obecnie obowiązujące przepisy gwarantują konsumentom w sposób wystarczający dostęp do niezbędnych informacji na temat wartości odżywczej każdego produktu. Trudno nie zgodzić się z ich stanowiskiem, ponieważ unijne przepisy prawa żywnościowego, bardzo dokładnie regulują kwestię informacji, które muszą pojawić się na etykiecie każdego produktu. 

Z drugiej jednak strony można zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście informacja na temat zawartości soli, podana bez żadnego punktu odniesienia, umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów? Czy przeciętny konsument posiada odpowiednią wiedzę, dzięki której jest w stanie ocenić, jak dany produkt wypada na tle innych pod względem zawartości konkretnych wartości odżywczych? Takie pytania stawiają organizacje konsumenckie, które wyraźnie podkreślają, iż samo wskazywanie informacji o zawartości danego składnika nie jest wystarczające w celu umożliwienia konsumentom dokonywania świadomych wyborów oraz budowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Rozwiązaniem tego problemu ma być właśnie nutri-score, dzięki któremu konsument otrzymywałby jasny i czytelny komunikat o tym, czy dany produkt został pozytywnie oceniony. Dodatkowym ułatwieniem jest powiązanie kolorów z odpowiednimi wskaźnikami, gdzie kolor zielony oznacza najlepszy wynik, a czerwony najgorszy, co przywołuje skojarzenie z oznaczeniami znanymi z klas energooszczędności sprzętu elektronicznego. Więcej na temat Nutri-Score dowiesz się tutaj:

https://foodfakty.pl/nowe-trendy-w-prezentowaniu-informacji-na-temat-wartosci-odzywczej-zywnosci 

Znakowanie w modelu tzw. „sygnalizacji świetlnej” ma szczególnie istotne znaczenie, ponieważ jak podkreślają zwolennicy systemu nutri-score, obecnie co drugi dorosły i co trzecie dziecko boryka się z problemem nadwagi. To zaś może prowadzić do zapadania na bardzo poważne choroby takie jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy wreszcie choroby serca, które obecnie stanowią najczęstszą przyczynę przedwczesnych zgonów w Europie, wyprzedzając tym samym nawet choroby nowotworowe. Według danych GUS, tylko w Polsce, każdego dnia z powodu chorób serca umiera około 500 osób. 

 

Źródło: PAP, GUS.

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/ludnosc/statystyka-zgonow-i-umieralnosci-z-powodu-chorob-ukladu-krazenia,22,1.html

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.