Przebieg prac legislacyjnych
Rada Unii Europejskiej przyjęła stanowisko (tzw. podejście ogólne) dotyczące nowelizacji dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów. Szczególnie istotne zmiany dotkną branży tekstylnej oraz spożywczej. Wcześniej Parlament Europejski przyjął rezolucję ustawodawczą z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie wniosku dotyczącego dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającej dyrektywę 2008/98/WE w sprawie odpadów (COM(2023)0420 – C9-0233/2023 – 2023/0234(COD)).
Tekst propozycji nowelizacji dyrektywy 2008/98/WE przyjęty przez Parlament Europejski można znaleźć na stronie:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2024-0145_PL.html
Treść nowelizacji
Głównym celem nowelizacji w kontekście sektora spożywczego jest zredukowanie ilości marnowanej żywności do roku 2030. Jak podkreślił Alain Maron, minister rządu regionu stołecznego Brukseli odpowiedzialny za transformację klimatyczną, środowisko, energetykę i demokrację uczestniczącą, sektor spożywczy zajmuje pierwsze miejsce pod względem zasobochłonności, dlatego ukierunkowanie go na bardziej zrównoważoną produkcję jest niezwykle ważne. Szacuje się, że każdego roku w UE powstaje ponad 58 mln ton odpadów żywnościowych, co odpowiada 131 kg na mieszkańca oraz emisji około 16% całkowitych emisji gazów cieplarnianych z systemu żywnościowego UE. Tak ogromna ilość marnowanej żywności odpowiada stracie finansowej w wysokości 132 mld euro.
Za rok bazowy stanowiący podstawę obliczeń wszystkich wskaźników przyjęto rok 2020, ponieważ był to pierwszy rok, w którym zebrano dane statystyczne dotyczące marnowania żywności w oparciu o zharmonizowaną metodę. Ogólne cele na rok 2030 dotyczące redukcji marnotrawienia żywności są następujące:
– 10% w sektorach przetwórstwa i wytwórstwa
– 30% na mieszkańca (odpady z handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych i gospodarstw domowych).
Oprócz tego przewidziano możliwość wyznaczenia celów dotyczących jadalnych odpadów żywnościowych do 31 grudnia 2027 r. Wówczas Komisja ma dokonać przeglądów celów na 2030 r. w tym zakresie.
Więcej na ten temat dowiesz się z komunikatu prasowego dostępnego pod adresem:
https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2024/06/17/waste-framework-directive-council-set-to-start-talks-on-its-revision/
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/