Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dyrektywa ws. odpadów - Rada UE przyjmuje stanowisko dot. nowelizacji

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Przebieg prac legislacyjnych 

Rada Unii Europejskiej przyjęła stanowisko (tzw. podejście ogólne) dotyczące nowelizacji dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów. Szczególnie istotne zmiany dotkną branży tekstylnej oraz spożywczej. Wcześniej Parlament Europejski przyjął rezolucję ustawodawczą z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie wniosku dotyczącego dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającej dyrektywę 2008/98/WE w sprawie odpadów (COM(2023)0420 – C9-0233/2023 – 2023/0234(COD)). 

Tekst propozycji nowelizacji dyrektywy 2008/98/WE przyjęty przez Parlament Europejski można znaleźć na stronie:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2024-0145_PL.html 

Treść nowelizacji 

Głównym celem nowelizacji w kontekście sektora spożywczego jest zredukowanie ilości marnowanej żywności do roku 2030. Jak podkreślił Alain Maron, minister rządu regionu stołecznego Brukseli odpowiedzialny za transformację klimatyczną, środowisko, energetykę i demokrację uczestniczącą, sektor spożywczy zajmuje pierwsze miejsce pod względem zasobochłonności, dlatego ukierunkowanie go na bardziej zrównoważoną produkcję jest niezwykle ważne. Szacuje się, że każdego roku w UE powstaje ponad 58 mln ton odpadów żywnościowych, co odpowiada 131 kg na mieszkańca oraz emisji około 16% całkowitych emisji gazów cieplarnianych z systemu żywnościowego UE. Tak ogromna ilość marnowanej żywności odpowiada stracie finansowej w wysokości 132 mld euro. 

Za rok bazowy stanowiący podstawę obliczeń wszystkich wskaźników przyjęto rok 2020, ponieważ był to pierwszy rok, w którym zebrano dane statystyczne dotyczące marnowania żywności w oparciu o zharmonizowaną metodę. Ogólne cele na rok 2030 dotyczące redukcji marnotrawienia żywności są następujące:

– 10% w sektorach przetwórstwa i wytwórstwa

– 30% na mieszkańca (odpady z handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych i gospodarstw domowych). 

Oprócz tego przewidziano możliwość wyznaczenia celów dotyczących jadalnych odpadów żywnościowych do 31 grudnia 2027 r. Wówczas Komisja ma dokonać przeglądów celów na 2030 r.  w tym zakresie. 

Więcej na ten temat dowiesz się z komunikatu prasowego dostępnego pod adresem:

https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2024/06/17/waste-framework-directive-council-set-to-start-talks-on-its-revision/ 

 

 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.