Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dyrektywy śniadaniowe - duża nowelizacja

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna

Na mocy dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w zmieniono następujące dyrektywy:

-dyrektywę Rady 2001/110/WE odnoszącą się do miodu

-dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi

-dyrektywę Rady 2001/113/WE odnoszącą się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi

-dyrektywę Rady 2001/114/WE odnoszącą się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi. 

Ogólny kontekst

Dyrektywa nazywana jest „śniadaniową”, ponieważ odnosi się do produktów jadanych często na śniadanie. Zmieniane dyrektywy pochodzą z 2001 roku, dlatego konieczna była ich nowelizacja w celu dostosowania ich do obecnych trendów na rynku, oczekiwań konsumentów oraz zapewnienia wysokiej jakości produktów. Nowelizacja dotyczy przede wszystkim jakości handlowej powyższych produktów oraz sposobu ich znakowania. 

Treść nowelizacji 

Nowe przepisy wprowadzają zmiany w odniesieniu do szeregu produktów. W odniesieniu do znakowania miodu, nakazano wskazywanie na etykiecie kraju pochodzenia. Kraje pochodzenia mają być podawane na etykiecie w porządku malejącym według wagi wraz ze swoim udziałem procentowym. Państwa członkowskie zostały uprawnione do przyjęcia krajowych regulacji, na mocy których w przypadku miodu wprowadzanego na dany rynek, będzie można podawać jedynie cztery kraje o największym udziale, o ile razem odpowiadają za ponad 50% mieszanki.

W przypadku soków owocowych wprowadzono trzy kategorie soków owocowych: „sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów”, „sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku” i „zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów”, co stanowi odpowiedź na zainteresowanie konsumentów produktami o niskiej zawartości cukru. Oprócz tego na etykiecie można będzie zamieszczać sformułowanie „soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry”, co ma pozwolić konsumentom na odróżnienie soków (które nie mogą zawierać dodatku cukrów) od nektarów owocowych. 

W odniesieniu do dżemów, podniesiono minimalny poziom zawartości owoców w dżemach z 350 do 450 g na kilogram, a w dżemach ekstra – z 450 do 500 g na kilogram. 

Natomiast w przypadku odwodnionego mleka będzie można stosować proces obróbki pozwalający na wytwarzanie z niego przetworów bezlaktozowych.

Okresy przejściowe 

Państwa członkowskie zostały zobowiązane do przyjęcia i publikacji przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych niezbędnych do wykonania niniejszej dyrektywy do dnia 14 grudnia 2025 r. Przepisy te muszą być stosowane od dnia 14 czerwca 2026 r. Natomiast produkty, które zostały wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed dniem 14 czerwca 2026 r. zgodnie z dyrektywami 2001/110/WE, 2001/112/WE, 2001/113/WE i 2001/114/WE, mogą być nadal pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów.

Pełen tekst dyrektywy jest dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202401438 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.