Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kolejne sieci decydują się na otwarcie wyspecjalizowanych sklepów, w których oferowane są wyłącznie produkty ekologiczne. Do tego grona dołączył Carrefour oraz Bio Family.
W listopadzie 2019 r. sieć Carrefour otworzyła w Warszawie pierwszy BIO Carrefour, gdzie sprzedawane są tylko produkty spod znaku ekoliścia. Sklep mieści się przy ulicy Marszałkowskiej 87 i jednocześnie jest 900 sklepem Carrefour w Polsce. Oprócz 153 m² powierzchni handlowej BIO Carrefour oferuje również 27 m² kącika kawowego oraz strefę „Food To Go”, gdzie dostępne są zdrowe przekąski, zupy czy kanapki. Sklep jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 - 21:30 oraz 8:30 - 20:30 w soboty i niedziele handlowe.
Ciekawą alternatywą dla osób chcących robić zakupy w innych terminach, ustawowo niehandlowych, są markety Bio Family, które czynne są przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Jest to możliwe nawet pod rządami obecnie obowiązujących przepisów, ponieważ sklepy funkcjonują w systemie bezobsługowym, a na terenie obiektu nie znajduje się nawet ochrona - jedyne zabezpieczenie stanowi monitoring. Oczywiście w wyznaczonych dniach i godzinach możliwe jest również dokonywanie zakupów w konwencjonalnej formie.
Aktualnie sieć Bio Family posiada 6 sklepów w całej Polsce (w Poznaniu, w Swarzędzu, w Łodzi, we Wrocławiu oraz w Warszawie). Niebawem ta lista ma rozszerzyć się o kolejne miasta takie jak Kraków, Gdańsk czy Gdynię. Jednakże na tym nie koniec, ponieważ Bio Family planuje dalszy rozwój na polskim rynku. Podmioty zainteresowane wynajęciem powierzchni pod nowe sklepy mogą kontaktować się z Bio Family pod adresem https://familybio.pl/ekspansja/.
Źródła:
https://businessinsider.com.pl/media/prasa/market-bezobslugowy-bio-family/dw17m0w
Przeczytaj także
Od dnia 14 grudnia 2019 r. weszły w życie nowe regulacje związane z urzędową kontrolą żywności, które m.in. wprowadzają częściową prywatyzację w tym zakresie.
Wartość rynku żywności ekologicznej w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 7 lat zwiększyła się o ponad połowę i nadal wykazuje tendencję wzrostową.
Rolnictwo ekologicznego (zwane również biologicznym, organicznym lub biodynamicznym) jest najbardziej restrykcyjnym system jakości żywności w Unii Europejskiej. Do tej pory regulowane były rozporządzeniem nr 834/2007, które od roku 2021 zostanie zastąpione rozporządzeniem 2018/848. Jakie zmiany się z tym wiążą?