Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nadchloran w fasoli - zmiana limitów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/1002 z dnia 4 kwietnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach zaktualizowano limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń. Dotychczasowe poziomy nadchloranu zostały określone w przepisach rozporządzenia 2023/915, gdzie ustanowiono ogólny rygorystyczny najwyższy dopuszczalny poziom dla wszystkich owoców i warzyw, w tym fasoli. Najnowsze badania wskazały jednak, że przestrzeganie najwyższego dopuszczalnego poziomu nie jest możliwe w przypadku fasoli w strąkach na głównych obszarach produkcji w Unii, nawet jeśli stosowane są dobre praktyki. W związku z tym konieczne było ustalenie limitu nadchloranu na najniższym poziomie racjonalnie osiągalnym przy zastosowaniu dobrych praktyk.

Treść regulacji 

Zgodnie z przepisami rozporządzenia 2024/1002 zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach, który obecnie wynosić będzie 0,15 (mg/kg). Natomiast pozostałe limity dla tej substancji w odniesieniu do warzyw i owoców prezentuje poniższa tabela:

„6.3.1

Owoce i warzywa, z wyjątkiem produktów wymienionych w pkt 6.3.1.1, 6.3.1.2 i 6.3.1.3

0,05

 

6.3.1.1

Cucurbitaceae i jarmuż

0,10

 

6.3.1.2

Warzywa liściaste i zioła

0,50

 

6.3.1.3

Fasola (Phaseolus vulgaris) w strąkach

0,15”

 

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 25 kwietnia 2024 r. 

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2024/1002/oj  

Wybierz temat: Alert NDP Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.