Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Program zwalczania afrykańskiego pomoru świń w Polsce na rok 2023

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 marca 2023 r. w sprawie wprowadzenia w 2023 r. na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej „Programu mającego na celu wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie” uchwalono szereg przepisów mających na celu zapobieganie oraz zwalczanie rozprzestrzeniania się tej choroby (African swine fever – ASF). W Polsce w roku 2022 odnotowano 2113 ognisk ASF u dzików i 14 ognisk ASF u świń, co stanowi znaczący spadek w porównaniu do roku 2021, kiedy wykryto 3214 ogniska ASF u dzików i 124 ogniska ASF u świń

Treść regulacji 

Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu. Zgodnie z pkt 3.1. niniejszego programu, obejmuje on działania nakierowane na zwalczanie oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się wirusa ASF, w tym m.in.:

-pobieranie, transport i badania laboratoryjne próbek pobranych od martwych i żywych świń,

dzików i świniodzików w kierunku ASF na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

-ubój lub zabicie świń na obszarze objętym ograniczeniami w przypadku wystąpienia ASF u dzików;

-działania powiatowego lekarza weterynarii;

-przeprowadzanie przez powiatowego lekarza weterynarii kontroli gospodarstw w zakresie spełniania wymagań związanych z bioasekuracją na obszarze objętym ograniczeniam;

-wzmocnienie środków bioasekuracji na drogowych przejściach granicznych z Federacją

Rosyjską, Białorusią i Ukrainą;

-prowadzenie przez Inspekcję Weterynaryjną kampanii informacyjnej dla podmiotów np. prowadzących działalność nadzorowaną związaną z produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego i pasz, a także dla rolników, myśliwych, władz samorządowych, straży, inspekcji i innych służb oraz społeczeństwa w zakresie rozpowszechniania informacji o zagrożeniu ASF w taki sposób, aby te podmioty niezwłocznie zawiadamiały o podejrzeniu wystąpienia ASF, objawach zakażenia wirusem ASF oraz ryzyku, jakie niesie wprowadzanie produktów wieprzowych do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie

-wprowadzenie zakazu dokarmiania dzików na terytorium Polski. 

Oprócz tego w programie określono m.in. obowiązki hodowców świń i myśliwych; warunki pobierania próbek na obszarach objętych ograniczeniami; działania prowadzone przez Inspekcję Weterynaryjną; zagospodarowanie tusz dzików odstrzelonych w ramach odstrzału sanitarnego; kontrolę stanu zdrowia świń i dzików; odstrzał sanitarny dzików; warunki zgłaszania znalezienia zwłok padłych dzików oraz bezpieczne usuwanie zwłok padłych dzików

Konkluzje 

Jak wskazano w treści programu, działania podejmowane w ramach jego realizacji obejmują następujące elementy:

„1) kontrola, nadzór;

2) badania;

3) inne, np. środki bioasekuracji, kampania informacyjna, szkolenia, ubój lub zabicie świń, odstrzał sanitarny, polowanie na dorosłe samice dzika i odstrzał selektywny dorosłych samic dzika."

Program stosuje się od dnia 1 stycznia 2023 r. na terenie całej Polski i jest realizowany przez właściwych terytorialnie powiatowych lekarzy weterynarii. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem: 

https://dziennikustaw.gov.pl/D2023000051701.pdf 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.