Nowa żywność - biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca selen
Biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca selen została włączona do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1993 z dnia 4 grudnia 2020 r. Nowa żywność została wpisana w kategorii żywności „Suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i dzieci poniżej 4. roku życia”, a jej maksymalne poziomy wyznaczono na następujących poziomach:
- 50 mg/dzień dla dzieci w wieku od 4 do 6 lat, co daje 10 μg selenu na dzień
- 100 mg/dzień dla dzieci w wieku od 7 do 10 lat, co daje 20 μg selenu na dzień
- 500 mg/dzień dla nastolatków w wieku od 11 do 17 lat, co daje 100 μg selenu na dzień
- 800 mg/dzień dla dorosłych, co daje 160 μg selenu na dzień.
Nowa żywność została zdefiniowana jako suszona i zabijana termicznie zawierająca selen biomasa drożdży Yarrowia lipolytica. Jest produkowana w drodze fermentacji w obecności seleninu sodu, po której następuje szereg etapów oczyszczania, w tym etap zabijania termicznego drożdży w celu zapewnienia braku żywotnych komórek Yarrowia lipolytica w nowej żywności.
Pełen tekst rozporządzenia wraz ze szczegółową specyfikacją nowej żywności dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
-
18.01.2021
Nowa żywność - biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1822 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
-
14.01.2021
Nowa żywność - wyciąg z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1821 zezwolono na wprowadzanie na rynek wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyciąg został wpisany w kategorii „suplementy żywnościowe”.
-
07.01.2021
Nowa żywność - cukier z kakaowca
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.