Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca selen

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca selen została włączona do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1993 z dnia 4 grudnia 2020 r. Nowa żywność została wpisana w kategorii żywności „Suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i dzieci poniżej 4. roku życia”, a jej maksymalne poziomy wyznaczono na następujących poziomach:

  • 50 mg/dzień dla dzieci w wieku od 4 do 6 lat, co daje 10 μg selenu na dzień
  • 100 mg/dzień dla dzieci w wieku od 7 do 10 lat, co daje 20 μg selenu na dzień
  • 500 mg/dzień dla nastolatków w wieku od 11 do 17 lat, co daje 100 μg selenu na dzień
  • 800 mg/dzień dla dorosłych, co daje 160 μg selenu na dzień.

Nowa żywność została zdefiniowana jako  suszona i zabijana termicznie zawierająca selen biomasa drożdży Yarrowia lipolytica. Jest produkowana w drodze fermentacji w obecności seleninu sodu, po której następuje szereg etapów oczyszczania, w tym etap zabijania termicznego drożdży w celu zapewnienia braku żywotnych komórek Yarrowia lipolytica w nowej żywności.

Pełen tekst rozporządzenia wraz ze szczegółową specyfikacją nowej żywności dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.410.01.0062.01.POL&toc=OJ:L:2020:410:TOC 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn