Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca selen została włączona do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1993 z dnia 4 grudnia 2020 r. Nowa żywność została wpisana w kategorii żywności „Suplementy żywnościowe zdefiniowane w dyrektywie 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i dzieci poniżej 4. roku życia”, a jej maksymalne poziomy wyznaczono na następujących poziomach:
Nowa żywność została zdefiniowana jako suszona i zabijana termicznie zawierająca selen biomasa drożdży Yarrowia lipolytica. Jest produkowana w drodze fermentacji w obecności seleninu sodu, po której następuje szereg etapów oczyszczania, w tym etap zabijania termicznego drożdży w celu zapewnienia braku żywotnych komórek Yarrowia lipolytica w nowej żywności.
Pełen tekst rozporządzenia wraz ze szczegółową specyfikacją nowej żywności dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1822 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1821 zezwolono na wprowadzanie na rynek wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyciąg został wpisany w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.