Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Izrael wprowadził obowiązkowy system znakowania FoP labeling

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Znakowanie w modelu Front-of-Pack przypomina system traffic light labeling, jednakże w odróżnieniu od Nutri-Score, który kolorem zielonem informuje o pozytywnej ocenie danego składnika, FoP sygnalizuje jedynie wysokie stężenie niektórych wartości odżywczych przy pomocy grafiki w kolorze czerwonym umieszczanej na froncie opakowania. W Izraelu system ten ma charakter obowiązkowy od 1 stycznia 2020 r. w odniesieniu do cukru, soli i tłuszczów nasyconych.

 

W początkowym brzmieniu przepisy zakładały następujące poziomy wartości na 100 g produktu, po przekroczeniu których producenci są zobowiązani umieszczać czerwoną grafikę na froncie opakowania:

  • ponad 13.5 g cukru
  • ponad 500 mg soli
  • ponad 5 g tłuszczów nasyconych.

W przypadku produktów płynnych, poziom cukru, soli i tłuszczów obliczany jest w odniesieniu do 100 ml i wynosi następująco:

  • 5 g cukru
  • 400 mg soli
  • 3 g tłuszczów.

Jednakże od 1 stycznia 2021 r. wymogi w tym zakresie zostaną obniżone do następujących wartości:

  • 10 g cukru
  • 400 mg soli
  • 4 g tłuszczów nasyconych.

A w przypadku produktów płynnych:

  • 5 g cukru
  • 300 mg soli
  • 3 g tłuszczy.

Czerwona grafika zawierająca odpowiedni symbol musi zostać umieszczona na froncie opakowania w widocznym miejscu, a kolor powinien mieć intensywny odcień. Obowiązek ten nie dotyczy produktów pakowanych w opakowania zbiorcze oraz takich, których powierzchnia frontu opakowania jest mniejsza niż 25 cm kwadratowych.

Źródła:

  1. https://www.who.int/nutrition/events/2013_FAO_WHO_workshop_frontofpack_nutritionlabelling_presentation_L%27Abbe.pdf
  2. https://regulatory.mxns.com/en/israel-fop-nutrition-labeling

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn