Izrael wprowadził obowiązkowy system znakowania FoP labeling
Znakowanie w modelu Front-of-Pack przypomina system traffic light labeling, jednakże w odróżnieniu od Nutri-Score, który kolorem zielonem informuje o pozytywnej ocenie danego składnika, FoP sygnalizuje jedynie wysokie stężenie niektórych wartości odżywczych przy pomocy grafiki w kolorze czerwonym umieszczanej na froncie opakowania. W Izraelu system ten ma charakter obowiązkowy od 1 stycznia 2020 r. w odniesieniu do cukru, soli i tłuszczów nasyconych.
W początkowym brzmieniu przepisy zakładały następujące poziomy wartości na 100 g produktu, po przekroczeniu których producenci są zobowiązani umieszczać czerwoną grafikę na froncie opakowania:
- ponad 13.5 g cukru
- ponad 500 mg soli
- ponad 5 g tłuszczów nasyconych.
W przypadku produktów płynnych, poziom cukru, soli i tłuszczów obliczany jest w odniesieniu do 100 ml i wynosi następująco:
- 5 g cukru
- 400 mg soli
- 3 g tłuszczów.
Jednakże od 1 stycznia 2021 r. wymogi w tym zakresie zostaną obniżone do następujących wartości:
- 10 g cukru
- 400 mg soli
- 4 g tłuszczów nasyconych.
A w przypadku produktów płynnych:
- 5 g cukru
- 300 mg soli
- 3 g tłuszczy.
Czerwona grafika zawierająca odpowiedni symbol musi zostać umieszczona na froncie opakowania w widocznym miejscu, a kolor powinien mieć intensywny odcień. Obowiązek ten nie dotyczy produktów pakowanych w opakowania zbiorcze oraz takich, których powierzchnia frontu opakowania jest mniejsza niż 25 cm kwadratowych.
Źródła:
Przeczytaj także
-
17.09.2020
Carrefour Polska wprowadza system Nutri-Score do oznaczania produktów marki własnej
Pierwsze produkty marki własnej Carrefour z oznaczeniem Nutri-Score pojawiły się już na półkach sklepów Carrefour. Sieć rozpoczęła wdrażanie produktów z dobrowolnym systemem znakowania wartością odżywczą do sprzedaży. Nutri-Score ma budować większą świadomość żywieniową społeczeństwa i pomagać w wyborze wartościowych pod względem odżywczym produktów.
-
14.09.2020
Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
-
09.07.2020
Nowe trendy w prezentowaniu informacji na temat wartości odżywczej żywności
Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.