Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Izrael wprowadził obowiązkowy system znakowania FoP labeling

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Znakowanie w modelu Front-of-Pack przypomina system traffic light labeling, jednakże w odróżnieniu od Nutri-Score, który kolorem zielonem informuje o pozytywnej ocenie danego składnika, FoP sygnalizuje jedynie wysokie stężenie niektórych wartości odżywczych przy pomocy grafiki w kolorze czerwonym umieszczanej na froncie opakowania. W Izraelu system ten ma charakter obowiązkowy od 1 stycznia 2020 r. w odniesieniu do cukru, soli i tłuszczów nasyconych.

 

W początkowym brzmieniu przepisy zakładały następujące poziomy wartości na 100 g produktu, po przekroczeniu których producenci są zobowiązani umieszczać czerwoną grafikę na froncie opakowania:

  • ponad 13.5 g cukru
  • ponad 500 mg soli
  • ponad 5 g tłuszczów nasyconych.

W przypadku produktów płynnych, poziom cukru, soli i tłuszczów obliczany jest w odniesieniu do 100 ml i wynosi następująco:

  • 5 g cukru
  • 400 mg soli
  • 3 g tłuszczów.

Jednakże od 1 stycznia 2021 r. wymogi w tym zakresie zostaną obniżone do następujących wartości:

  • 10 g cukru
  • 400 mg soli
  • 4 g tłuszczów nasyconych.

A w przypadku produktów płynnych:

  • 5 g cukru
  • 300 mg soli
  • 3 g tłuszczy.

Czerwona grafika zawierająca odpowiedni symbol musi zostać umieszczona na froncie opakowania w widocznym miejscu, a kolor powinien mieć intensywny odcień. Obowiązek ten nie dotyczy produktów pakowanych w opakowania zbiorcze oraz takich, których powierzchnia frontu opakowania jest mniejsza niż 25 cm kwadratowych.

Źródła:

  1. https://www.who.int/nutrition/events/2013_FAO_WHO_workshop_frontofpack_nutritionlabelling_presentation_L%27Abbe.pdf
  2. https://regulatory.mxns.com/en/israel-fop-nutrition-labeling

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.