Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Usuwanie dwutlenku węgla - propozycja Komisji Europejskiej

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Procesy i Technologie

Ogólny kontekst 

Zmiany klimatyczne stają coraz większym problemem. Jednym z elementów, który znacząco wpływa na stopniowe pogarszanie klimatu jest wysoki poziom emocji dwutlenku węgla spowodowany intensyfikacją działalności człowieka związanej z rozwojem m.in. przemysłu, rolnictwa oraz transportu. Wskutek tego efektywne usuwanie dwutlenku węgla stanowi bardzo istotny aspekt działań zmierzających ku polepszeniu stanu środowiska naturalnego oraz zachowaniu bioróżnorodności. W tym celu Komisja Europejska, przy wsparciu ekspertów, opracowuje dostosowane do potrzeb metody certyfikacji działań, których celem będzie jak najbardziej efektywne usuwanie dwutlenku węgla. Efektem prac Komisji stał się wniosek w sprawie pierwszych ogólnounijnych dobrowolnych ram w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla.

QU.A.L.I.T.Y.

Jednym z kluczowych elementów zapewnienia skuteczności podejmowanych działań jest możliwość zweryfikowania osiągniętych efektów, która ma zostać osiągnięta przy pomocy zasad niezależnej weryfikacji usuwania dwutlenku węgla, a także zasad uznawania systemów certyfikacji. Jak wskazuje Komisja w swoim komunikacie, w tym kontekście kluczowe znaczenie odgrywają cztery kryteria QU.A.L.ITY:

1. Quantification - mierzalność: Działania w zakresie usuwania dwutlenku węgla muszą być dokładnie mierzone i muszą przynosić jednoznaczne korzyści dla klimatu;

2. Additionality - dodatkowość: Działania w zakresie usuwania dwutlenku węgla muszą wykraczać poza już istniejące praktyki i wymogi prawa;

3. Long-term storage - długotrwałe składowanie: Certyfikaty są powiązane z okresem składowania dwutlenku węgla w celu zapewnienia trwałego składowania;

4. Sustainability - zrównoważony charakter: Działania w zakresie usuwania dwutlenku węgla muszą chronić cele zrównoważonego rozwoju, takie jak przystosowanie się do zmiany klimatu, gospodarka o obiegu zamkniętym, zasoby wodne i morskie oraz różnorodność biologiczna, lub przyczyniać się do ich realizacji.

Znaczenie dla UE

Podjęcie powyższych działań ma kluczowe znaczenie dla realizacji ogólnego celu Unii Europejskiej jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej jeszcze przed rokiem 2050. Aby to osiągnąć konieczne jest nie tylko ograniczenie do niezbędnego minimum emisji dwutlenku węgla, ale również efektywne usuwanie z atmosfery nieuniknionych zanieczyszczeń.  

Proponowane rozwiązania 

Wśród postulatów zawartych we wniosku Komisji na szczególną uwagę zasługują nastepujące rodzaje technologii przemysłowych, które mają przyczyniać się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla:

-produkcja bioenergii z wychwytywaniem i składowaniem dwutlenku węgla (BECCS)

-bezpośrednie wychwytywanie i składowanie dwutlenku węgla z powietrza (DACCS)

Powyższe metody pozwalają na dwutlenku węgla i składować go w sposób stały. 

Natomiast w rolnictwie i leśnictwie pomocne mogą okazać się np. praktyki rolnictwa regeneratywnego. Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie składowania dwutlenku węgla w glebach i lasach lub ograniczenie uwalniania dwutlenku węgla z gleb. Oprócz tego, jak wskazuje Komisja w treści komunikatu, „Trwałe produkty i materiały, takie jak drewnopochodne wyroby budowlane, mogą również związać dwutlenek węgla na kilkadziesiąt lat lub dłużej.”. 

Pełen tekst komunikatu znajdziesz pod adresem:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/ip_22_7156 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Prawo żywnościowe Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.