Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Śledzenie projektów zmian w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym

Znajomość aktualnie obowiązujących regulacji z zakresu prawa żywnościowego stanowi podstawę prowadzenia działalności produkcyjnej w branży spożywczej. Bardzo często kluczową rolę w dostosowaniu firmy do nadchodzących zmian stanowi wiedza na temat planowanych zmian legislacyjnych, które niejednokrotnie charakteryzują się bardzo krótkim vactio legis, przez co firmy muszą bardzo krótki czas na dostosowanie się do nowych wymogów. Bez wcześniejszej znajomości planowanych zmian w postaci projektów aktów prawnych niekiedy bardzo trudno jest dostosować produkcję do nowych warunków, czego przykładem jest np. uchwalenie zakazu stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako barwnika w żywności, co wywołało konieczność szybkiego wdrożenia zmian w składach produktów oraz dostosowanie linii produkcyjnych do nowych wymogów. 

Celem szkolenia jest przedstawienie funkcjonalności podstawowych baz projektów aktów prawnych w prawie krajowym oraz unijnym. W prawie polskim jest to Rządowe Centrum Legislacji, Biuletyn Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz strony sejmowe, natomiast dla Unii Europejskiej Obserwatorium Legislacyjne. Każda z tych baz zawiera inne informacje na temat poszczególnych projektów, jak również projekty opracowywane przez różne organy, a dodatkowym mankamentem bazy unijnej jest fakt, iż jest ona dostępna wyłącznie w języku angielskim. W ramach szkolenia, uczestnicy dowiedzą się, gdzie należy szukać tekstów projektów aktów prawnych, gdzie można śledzić na jakim etapie prac legislacyjnych znajduje się projekt, a w przypadku prawa unijnego, dodatkowo także informacje o tym, jak odszukiwać polskojęzyczne wersje dokumentów. 

Więcej informacji na temat szkolenia oraz link do zapisów znajdziesz pod adresem:

https://foodfakty.pl/sledzenie-projektow-zmian-w-krajowym-oraz-unijnym-prawie-zywnosciowym-3  

Słowa kluczowe: Prawo żywnościowe, ogólne prawo żywnościowe, akty prawne

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.