Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności. Zasady te dotyczą różnorakich aspektów produkcji takich jak m.in. obowiązek zagwarantowania bezpieczeńtwa produktów żywnościowych, prawidłowe etykietowanie, niewprowadzanie konsumentów w błąd, oznaczanie alergenów, zasada ryzyka oraz system HACCP. Każda z tych zasad znajduje odzwierciedlenie w konkretnych przepisach prawnych, które nakładają na uczestników łańcucha żywnościowego konkretne obowiązki, a ich nieprzestrzeganie często związane jest z określonymi sankcjami lub innymi negatywnymi konsekwencjami. Jednakże niekiedy ze względu skomplikowany charakter danej zasady lub bardzo ogólne i nieprecyzyjne sformułowania zawarte w tekście prawnym, konieczne jest sięgnięcie do innych źródeł w celu zrozumienia istoty poprawnego stosowania zasad prawa żywnościowego. Ponadto zasady prawa żywnościowego ze względu na swój ogólny i uniwersalny charakter często stanowią cenne źródło wskazówek interpretacyjnych niezbędnych w celu zrozumienia tekstu prawnego lub określonej normy.
Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia produkcji żywności, wraz ze wskazaniem ich podstaw prawnych, warunków stosowania oraz określeniem kto i w jaki sposób powinien ich przestrzegać.
Więcej informacji na temat szkolenia oraz link do zapisów znajdziesz pod adresem:
https://foodfakty.pl/zasady-prawa-zywnosciowego-w-praktyce-3
Słowa kluczowe: Prawo żywnościowe, zasady prawa, bezpieczeństwo żywności, urzędowa kontrola, traceability