Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zasady prawa żywnościowego w praktyce

Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności. Zasady te dotyczą różnorakich aspektów produkcji takich jak m.in. obowiązek zagwarantowania bezpieczeńtwa produktów żywnościowych, prawidłowe etykietowanie, niewprowadzanie konsumentów w błąd, oznaczanie alergenów, zasada ryzyka oraz system HACCP. Każda z tych zasad znajduje odzwierciedlenie w konkretnych przepisach prawnych, które nakładają na uczestników łańcucha żywnościowego konkretne obowiązki, a ich nieprzestrzeganie często związane jest z określonymi sankcjami lub innymi negatywnymi konsekwencjami. Jednakże niekiedy ze względu skomplikowany charakter danej zasady lub bardzo ogólne i nieprecyzyjne sformułowania zawarte w tekście prawnym, konieczne jest sięgnięcie do innych źródeł w celu zrozumienia istoty poprawnego stosowania zasad prawa żywnościowego. Ponadto zasady prawa żywnościowego ze względu na swój ogólny i uniwersalny charakter często stanowią cenne źródło wskazówek interpretacyjnych niezbędnych w celu zrozumienia tekstu prawnego lub określonej normy. 

Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia produkcji żywności, wraz ze wskazaniem ich podstaw prawnych, warunków stosowania oraz określeniem kto i w jaki sposób powinien ich przestrzegać. 

Więcej informacji na temat szkolenia oraz link do zapisów znajdziesz pod adresem: 

https://foodfakty.pl/zasady-prawa-zywnosciowego-w-praktyce-3  

Słowa kluczowe: Prawo żywnościowe, zasady prawa, bezpieczeństwo żywności, urzędowa kontrola, traceability

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.