Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Znajomość aktualnie obowiązujących regulacji z zakresu prawa żywnościowego stanowi podstawę prowadzenia działalności produkcyjnej w branży spożywczej. Bardzo często kluczową rolę w dostosowaniu firmy do nadchodzących zmian stanowi wiedza na temat planowanych zmian legislacyjnych, które niejednokrotnie charakteryzują się bardzo krótkim vactio legis, przez co firmy muszą bardzo krótki czas na dostosowanie się do nowych wymogów. Bez wcześniejszej znajomości planowanych zmian w postaci projektów aktów prawnych niekiedy bardzo trudno jest dostosować produkcję do nowych warunków, czego przykładem jest np. uchwalenie zakazu stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako barwnika w żywności, co wywołało konieczność szybkiego wdrożenia zmian w składach produktów oraz dostosowanie linii produkcyjnych do nowych wymogów.
Celem szkolenia jest przedstawienie funkcjonalności podstawowych baz projektów aktów prawnych w prawie krajowym oraz unijnym. W prawie polskim jest to Rządowe Centrum Legislacji, Biuletyn Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz strony sejmowe, natomiast dla Unii Europejskiej Obserwatorium Legislacyjne. Każda z tych baz zawiera inne informacje na temat poszczególnych projektów, jak również projekty opracowywane przez różne organy, a dodatkowym mankamentem bazy unijnej jest fakt, iż jest ona dostępna wyłącznie w języku angielskim. W ramach szkolenia, uczestnicy dowiedzą się, gdzie należy szukać tekstów projektów aktów prawnych, gdzie można śledzić na jakim etapie prac legislacyjnych znajduje się projekt, a w przypadku prawa unijnego, dodatkowo także informacje o tym, jak odszukiwać polskojęzyczne wersje dokumentów.
Więcej informacji na temat szkolenia oraz link do zapisów znajdziesz pod adresem:
https://foodfakty.pl/sledzenie-projektow-zmian-w-krajowym-oraz-unijnym-prawie-zywnosciowym-3
Słowa kluczowe: Prawo żywnościowe, projekty zmian, nowelizacje, legislacja