Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności: wyroby piekarsko-ciastkarskie oraz przetwórstwa zbóż

Pomimo, iż produkty branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż nie są uregulowane w sposób tak szczegółowy w prawie żywnościowym jak produkty należące do innych kategorii i wydawać by się mogło, że wystarczy spełnić jedynie wymagania ogólne w zakresie ich etykietowania, to opracowanie prawidłowego oznakowania dla nich może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Wyniki kontroli jakości handlowej pieczywa przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2020 roku wykazały, że 28,8% kontrolowanego pieczywa oznakowane było w sposób niezgodny z obowiązującymi przepisami. Nieprawidłowości dotyczyły m.in. nazwy i rodzaju produktu, jego składu oraz szczególnych właściwości. Również wyniki kontroli z I kwartału 2019 roku dotyczącej między innymi znakowania wyrobów ciastkarskich ujawniły liczne uchybienia w kwestiach – z pozoru – prostych, takich jak nazwa i rodzaj wyrobu czy jego skład.

Doskonałym przykładem wzbudzającym liczne wątpliwości jest kwestia określenia „pełnoziarnisty”. W aktualnie obowiązujących przepisach zarówno polskich jak i unijnych nie znajdziemy definicji pieczywa pełnoziarnistego. Na terenie wspólnoty europejskiej widoczne jest znaczne zróżnicowanie w podejściu do etykietowania produktów pełnoziarnistych. W obliczu różnorodnego podejścia do kwestii, która pozornie wydaje się zgoła prostą, jaki jest zatem status prawny mąki pełnoziarnistej rekombinowanej jako składnika produktu pełnoziarnistego? Jest to tylko jedna z wielu kwestii, z którymi borykają się producenci żywności, a pytań jest wiele - czy produkt z samych ziaren można nazwać chlebem? Czy w recepturze dozwolone jest stosowanie soli jodowanej czy też niejodowanej i jak prawidłowo deklarować ten składnik w wykazie składników?

 

Jeżeli chciałbyś poznać wymagania prawne dotyczące znakowania produktów branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż, jesteś zainteresowany wyżej wspomnianymi zagadnieniami oraz chciałbyś spróbować swoich sił w zaprojektowaniu etykiety, to zapraszamy na szkolenie połączone z warsztatami z zakresu znakowania produktów branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż, które odbędzie się w dniach 23-24.02.2022.

Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/praktyczne-warsztaty-z-zakresu-znakowania-zywnosci 

Słowa kluczowe:

Autor: Magdalena Świder

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.