Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie żywności: wyroby piekarsko-ciastkarskie oraz przetwórstwa zbóż

Pomimo, iż produkty branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż nie są uregulowane w sposób tak szczegółowy w prawie żywnościowym jak produkty należące do innych kategorii i wydawać by się mogło, że wystarczy spełnić jedynie wymagania ogólne w zakresie ich etykietowania, to opracowanie prawidłowego oznakowania dla nich może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Wyniki kontroli jakości handlowej pieczywa przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2020 roku wykazały, że 28,8% kontrolowanego pieczywa oznakowane było w sposób niezgodny z obowiązującymi przepisami. Nieprawidłowości dotyczyły m.in. nazwy i rodzaju produktu, jego składu oraz szczególnych właściwości. Również wyniki kontroli z I kwartału 2019 roku dotyczącej między innymi znakowania wyrobów ciastkarskich ujawniły liczne uchybienia w kwestiach – z pozoru – prostych, takich jak nazwa i rodzaj wyrobu czy jego skład.

Doskonałym przykładem wzbudzającym liczne wątpliwości jest kwestia określenia „pełnoziarnisty”. W aktualnie obowiązujących przepisach zarówno polskich jak i unijnych nie znajdziemy definicji pieczywa pełnoziarnistego. Na terenie wspólnoty europejskiej widoczne jest znaczne zróżnicowanie w podejściu do etykietowania produktów pełnoziarnistych. W obliczu różnorodnego podejścia do kwestii, która pozornie wydaje się zgoła prostą, jaki jest zatem status prawny mąki pełnoziarnistej rekombinowanej jako składnika produktu pełnoziarnistego? Jest to tylko jedna z wielu kwestii, z którymi borykają się producenci żywności, a pytań jest wiele - czy produkt z samych ziaren można nazwać chlebem? Czy w recepturze dozwolone jest stosowanie soli jodowanej czy też niejodowanej i jak prawidłowo deklarować ten składnik w wykazie składników?

 

Jeżeli chciałbyś poznać wymagania prawne dotyczące znakowania produktów branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż, jesteś zainteresowany wyżej wspomnianymi zagadnieniami oraz chciałbyś spróbować swoich sił w zaprojektowaniu etykiety, to zapraszamy na szkolenie połączone z warsztatami z zakresu znakowania produktów branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż, które odbędzie się w dniach 23-24.02.2022.

Link do zapisów:

https://foodfakty.pl/praktyczne-warsztaty-z-zakresu-znakowania-zywnosci 

Słowa kluczowe:

Autor: Magdalena Świder

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.