Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak wynika z informacji opublikowanych na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jakosc-zywnosci-pod-lupa-jednej-inspekcji) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w roku 2020 przeprowadziła ponad 67 tysięcy kontroli, zaś w I kwartale 2021 roku 17 300 kontroli. Jeżeli doliczymy do tego kontrole przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną czy inne podmioty uprawnione, to okazuje się, że kontroli podmiotów zajmujących się szeroko rozumianą żywnością przeprowadza się w Polsce zapewne około 100.000 rocznie. Przepisy te znajdują się w różnych ustawach, różne są też praktyki. Co istotne, przepisy dotyczące kontroli „żywności” uregulowane są także w innych aktach prawnych jak chociażby ustawa z dnia 2 lipca 2004 roku o swobodzie działalności gospodarczej, lecz należy także pamiętać, że tu są wyjątki, bo ustawa ta nie ma zastosowania przykładowo do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego.
Z tego też powodu postanowiliśmy wraz z Panią Magdaleną Wolską, przybliżyć ten temat zarówno od strony teoretycznej, jak również od strony praktycznej.
Gdzie szukać informacji na temat urzędowych kontroli? W jaki sposób postępować w trakcie kontroli? Do czego uprawnieni są inspektorzy w trakcie przeprowadzania kontroli? Czy istnieją ścieżki odwołania od wyników kontroli? Nie czekaj i zarejestruj się na szkolenie, na którym poznasz odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań związanych z praktycznymi aspektami przeprowadzania urzędowych kontroli!
Więcej na temat kontroli przeprowadzanych przez IJHARS i PIS dowiesz się ze szkolenia:
https://foodfakty.pl/kontrola-ijhars-i-pis-co-nalezy-o-niej-wiedziec
Chcesz poznać szczegóły dotyczące prawidłowego przebiegu kontroli, całej procedury w tym także możliwości wniesienia odwołania od wyniku kontroli? Sprawdź ofertę poniższego szkolenia:
https://foodfakty.pl/kontrola-przedsiebiorstwa-spozywczego-zasady-przebieg-mozliwosci-odwolania
Słowa kluczowe: Prawo żywnościowe, urzędowe kontrole, ukż, sanepid, IJHARS