Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności - ustalenia przedstawicieli prezydencji Rady i PE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Generalny kontekst 

Przedstawiciele Parlamentu Europejskiego wraz z przedstawicielami prezydencji Rady przyjęli tymczasowe porozumienie w sprawie ukierunkowanej rewizji dyrektywy ramowej w sprawie odpadów. Zmiany dotyczyć będą redukcji odpadów spożywczych do 2030 r. oraz odpadów wytwarzanych przez sektor tekstylny. Powodem, dla którego zdecydowano się podjąć odpowiednie kroki jest duża skala wytwarzania odpadów spożywczych, która sięga 59 milionów ton rocznie, co przekłada się na szacunkową stratę w wysokości 132 miliardów euro. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie jest uznawana za niezdatną do spożycia lub wyrzucana na jednym z etapów łańcucha dostaw żywności. W przypadku UE oznacza to marnowanie 131 kg żywności per capita rocznie. Największy odsetek żywności marnowany jest na poziomie gospodarstw domowych (średnio 70 kg na osobę rocznie). Taki poziom marnotrawienia żywności nie pozostaje również bez wpływu na środowisko, ponieważ przekłada się na 16% całkowitych emisji gazów cieplarnianych z systemu żywnościowego w UE.

Ogólne założenia 

W odniesieniu do żywności, kluczowym celem jest redukcja o 10% odpadów przetwórczych i produkcyjnych w porównaniu ze średnią ilością odpadów spożywczych wytwarzanych w tych sektorach w latach 2021-2023. Drugim celem jest zmniejszenie o 30% na mieszkańca odpadów z handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych i gospodarstw domowych w porównaniu ze średnią ilością odpadów spożywczych wytwarzanych w tych sektorach w latach 2021-2023. Są to pierwsze cele tego rodzaju ustanowione na poziomie unijnym. Do ich realizacji ma się przyczynić również dobrowolne przekazywanie niesprzedanej żywności (pod warunkiem, że jest ona bezpieczna do spożycia). 

Co dalej? 

Kolejnym krokiem w celu realizacji postanowienia wypracowanego przez przedstawicieli  Parlamentu Europejskiego i prezydencji Rady będzie zatwierdzenie przez Radę i Parlament Europejski. Po weryfikacji prawno-językowej oraz formalnym przyjęciu, państwa członkowskie UE będą miały do 20 miesięcy na dostosowanie ustawodawstwa krajowego. Natomiast zadaniem Komisji będzie ocena roli produkcji podstawowej w marnotrawieniu żywności, wpływ zmian w poziomach produkcji oraz ewentualne aktualizacja celów w zakresie ograniczania marnotrawienia żywności na lata 2030 i 2035 (do 2027 r.).

Pełen tekst komunikatu jest dostępny jest pod adresem: 

https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2025/02/19/council-and-parliament-agree-to-reduce-food-waste-and-set-new-rules-on-waste-textile/ 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.