Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Z pasją do jakości – budowanie zaufania do żywności każdego dnia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Audyt certyfikacyjny powinien być traktowany nie jako formalność, lecz jako realna szansa do podniesienia poziomu bezpieczeństwa i jakości produktów w organizacji. Działania koncentrujące się na wspieraniu firm w spełnianiu wymagań standardów IFS przynoszą wartość zarówno operacyjną, jak i wizerunkową.

W procesie audytu IFS nacisk kładziony jest na identyfikowanie obszarów do doskonalenia, minimalizowanie ryzyk oraz wzmacnianie Kultury Bezpieczeństwa Żywności.

Podejście to opiera się na rzetelnej analizie, partnerskiej współpracy i przekładaniu wymagań standardu na praktyczne rozwiązania możliwe do wdrożenia.

Dlatego tak istotne jest zaangażowanie audytora – zarówno w profesjonalne podejście do audytowanego zakładu, jak i w ciągły rozwój własnych kompetencji.


Relacja Moniki Kropidłowskiej z TÜV SÜD Polska pokazuje, jak pasja może inspirować do rozwoju osobistego, a tym samym prowadzić do doskonalenia pracy audytorskiej i realnego wsparcia zakładów produkcyjnych w rozwijaniu skutecznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.


”Od studenta do audytora”

Moja ścieżka audytora rozpoczęła się już w momencie wybrania przeze mnie odpowiedniego kierunku studiów. Ukończyłam Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Już wtedy bardzo interesowały mnie zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności oraz innowacyjne procesy technologiczne.

Zafascynowana branżą spożywczą, po studiach rozpoczęłam pracę jako Kierownik Laboratorium w firmie zajmującą się produkcją octów, musztard i ketchupów. To właśnie tam podczas audytu na zgodność z wymaganiami standardu IFS po raz pierwszy zobaczyłam, jak wygląda praca audytora i proces certyfikacji. Do dzisiaj doskonale pamiętam przebieg całego audytu, ponieważ to był mój pierwszy audyt, w którym uczestniczyłam. To właśnie po tym audycie będąc pod ogromnym wrażeniem wiedzy i kompetencji audytora i specyfiki tej pracy wiedziałam, że jest to zwód stworzony dla mnie.

Audytor IFS to specjalista, który przeprowadza audyty zgodności z międzynarodowymi standardami IFS. Standardy te dotyczą głównie bezpieczeństwa żywności, jakości produktów oraz zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw. Audytorzy IFS oceniają, czy firmy spełniają wymagania tych standardów, co jest istotne dla zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych.

Zatem rola audytora IFS jest kluczowa w zapewnieniu, że firmy przestrzegają międzynarodowych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności i jakości produktów. Dlatego też, aby otrzymać uprawnienia audytora IFS należy przejść odpowiednią ścieżkę, którą i ja przeszłam.

Jeżeli jesteście ciekawi jakie wymagania należy spełnić, aby zostać audytorem zapraszam do poprzednich artykułów, gdzie zostało to szczegółowo omówione.

Warto zaznaczyć, że teraz proces egzaminowania stał się bardziej dostępny dzięki wprowadzeniu zdalnych egzaminów, co z pewnością ułatwia kandydatom zdobycie tych uprawnień.

Dodatkowo IFS przygotował odpowiednie szkolenia, a także materiały dla nowych kandydatów, dzięki którym można dobrze przygotować się do egzaminów.

Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę zawodową w roli audytora podpowiem, że warto współpracować z jednostką certyfikującą, która oferuje pełen wachlarz usług w zakresie branży spożywczej, a także wspiera i umożliwia ciągły rozwój zawodowy swoich pracowników. To niezwykle ważne, aby mieć możliwość ciągłego poszerzania swoich uprawnień i kompetencji, zwłaszcza w tak dynamicznej branży jaką jest branża spożywcza.

I właśnie dzięki możliwościom stawianym przez jednostkę certyfikującą TÜV SÜD Polska sp. z o.o., z którą współpracuję, ale także w myśl ciągłego dążenia do zwiększania bezpieczeństwa i jakości żywności, szerzenia wiedzy i dalszego rozwoju audytorów oraz z mojej ogromnej pasji do tego zawodu, powstała inicjatywa pod nazwą „Stowarzyszenie Audytorów IFS”, którego jestem pomysłodawcą i współorganizatorem (z ramienia jednostki certyfikującej TÜV SÜD Polska sp. z o.o.) wspólnie z Agnieszką Wryk.

Pierwsze spotkanie już za nami

W spotkaniu „Stowarzyszenia Audytorów IFS”, które miało miejsce 04.04.2025 uczestniczyli przedstawiciele jednostek certyfikujących z całej Polski, którzy z entuzjazmem podeszli do naszej wspólnej inicjatywy.

Poruszonych zostało wiele tematów związanych z bezpieczeństwem żywności, pracą i rolą audytora IFS, wymaganiami sieci handlowych a także możliwościami dalszego rozwoju IFS w Polsce i CEE.

„Stowarzyszenie Audytorów IFS”, to świetny sposób na zjednoczenie profesjonalistów w tej dziedzinie i wymianę doświadczeń.

To dzięki ogromnemu zaangażowaniu i pracy Pani Agnieszki Wryk z ramienia IFS mamy w końcu możliwość poruszania istotnych zagadnień związanych z pracą audytora, który odgrywa kluczową rolę w procesie certyfikacji zakładów spożywczych.

Dzięki takim inicjatywom, jak ta, można nie tylko przyczynić się do zwiększenia jakość i bezpieczeństwa żywności, ale także wspierać rozwój zawodowy audytorów, którzy są strażnikami bezpiecznej produkcji żywności i zaufania konsumentów.

Ciągłe doskonalenie, inspirujące spotkania, pasja i wymiana doświadczeń to nie tylko elementy codziennej pracy audytora – to klucz do rozwoju, satysfakcji i sukcesu w zawodzie, który ma realny wpływ na bezpieczeństwo i jakość życia innych.

Autor:Agnieszka Wryk - IFS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.