Z pasją do jakości – budowanie zaufania do żywności każdego dnia
Audyt certyfikacyjny powinien być traktowany nie jako formalność, lecz jako realna szansa do podniesienia poziomu bezpieczeństwa i jakości produktów w organizacji. Działania koncentrujące się na wspieraniu firm w spełnianiu wymagań standardów IFS przynoszą wartość zarówno operacyjną, jak i wizerunkową.
W procesie audytu IFS nacisk kładziony jest na identyfikowanie obszarów do doskonalenia, minimalizowanie ryzyk oraz wzmacnianie Kultury Bezpieczeństwa Żywności.
Podejście to opiera się na rzetelnej analizie, partnerskiej współpracy i przekładaniu wymagań standardu na praktyczne rozwiązania możliwe do wdrożenia.
Dlatego tak istotne jest zaangażowanie audytora – zarówno w profesjonalne podejście do audytowanego zakładu, jak i w ciągły rozwój własnych kompetencji.
Relacja Moniki Kropidłowskiej z TÜV SÜD Polska pokazuje, jak pasja może inspirować do rozwoju osobistego, a tym samym prowadzić do doskonalenia pracy audytorskiej i realnego wsparcia zakładów produkcyjnych w rozwijaniu skutecznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
”Od studenta do audytora”
Moja ścieżka audytora rozpoczęła się już w momencie wybrania przeze mnie odpowiedniego kierunku studiów. Ukończyłam Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Już wtedy bardzo interesowały mnie zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności oraz innowacyjne procesy technologiczne.
Zafascynowana branżą spożywczą, po studiach rozpoczęłam pracę jako Kierownik Laboratorium w firmie zajmującą się produkcją octów, musztard i ketchupów. To właśnie tam podczas audytu na zgodność z wymaganiami standardu IFS po raz pierwszy zobaczyłam, jak wygląda praca audytora i proces certyfikacji. Do dzisiaj doskonale pamiętam przebieg całego audytu, ponieważ to był mój pierwszy audyt, w którym uczestniczyłam. To właśnie po tym audycie będąc pod ogromnym wrażeniem wiedzy i kompetencji audytora i specyfiki tej pracy wiedziałam, że jest to zwód stworzony dla mnie.
Audytor IFS to specjalista, który przeprowadza audyty zgodności z międzynarodowymi standardami IFS. Standardy te dotyczą głównie bezpieczeństwa żywności, jakości produktów oraz zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw. Audytorzy IFS oceniają, czy firmy spełniają wymagania tych standardów, co jest istotne dla zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych.
Zatem rola audytora IFS jest kluczowa w zapewnieniu, że firmy przestrzegają międzynarodowych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności i jakości produktów. Dlatego też, aby otrzymać uprawnienia audytora IFS należy przejść odpowiednią ścieżkę, którą i ja przeszłam.
Jeżeli jesteście ciekawi jakie wymagania należy spełnić, aby zostać audytorem zapraszam do poprzednich artykułów, gdzie zostało to szczegółowo omówione.
Warto zaznaczyć, że teraz proces egzaminowania stał się bardziej dostępny dzięki wprowadzeniu zdalnych egzaminów, co z pewnością ułatwia kandydatom zdobycie tych uprawnień.
Dodatkowo IFS przygotował odpowiednie szkolenia, a także materiały dla nowych kandydatów, dzięki którym można dobrze przygotować się do egzaminów.
Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę zawodową w roli audytora podpowiem, że warto współpracować z jednostką certyfikującą, która oferuje pełen wachlarz usług w zakresie branży spożywczej, a także wspiera i umożliwia ciągły rozwój zawodowy swoich pracowników. To niezwykle ważne, aby mieć możliwość ciągłego poszerzania swoich uprawnień i kompetencji, zwłaszcza w tak dynamicznej branży jaką jest branża spożywcza.
I właśnie dzięki możliwościom stawianym przez jednostkę certyfikującą TÜV SÜD Polska sp. z o.o., z którą współpracuję, ale także w myśl ciągłego dążenia do zwiększania bezpieczeństwa i jakości żywności, szerzenia wiedzy i dalszego rozwoju audytorów oraz z mojej ogromnej pasji do tego zawodu, powstała inicjatywa pod nazwą „Stowarzyszenie Audytorów IFS”, którego jestem pomysłodawcą i współorganizatorem (z ramienia jednostki certyfikującej TÜV SÜD Polska sp. z o.o.) wspólnie z Agnieszką Wryk.
Pierwsze spotkanie już za nami
W spotkaniu „Stowarzyszenia Audytorów IFS”, które miało miejsce 04.04.2025 uczestniczyli przedstawiciele jednostek certyfikujących z całej Polski, którzy z entuzjazmem podeszli do naszej wspólnej inicjatywy.
Poruszonych zostało wiele tematów związanych z bezpieczeństwem żywności, pracą i rolą audytora IFS, wymaganiami sieci handlowych a także możliwościami dalszego rozwoju IFS w Polsce i CEE.
„Stowarzyszenie Audytorów IFS”, to świetny sposób na zjednoczenie profesjonalistów w tej dziedzinie i wymianę doświadczeń.
To dzięki ogromnemu zaangażowaniu i pracy Pani Agnieszki Wryk z ramienia IFS mamy w końcu możliwość poruszania istotnych zagadnień związanych z pracą audytora, który odgrywa kluczową rolę w procesie certyfikacji zakładów spożywczych.
Dzięki takim inicjatywom, jak ta, można nie tylko przyczynić się do zwiększenia jakość i bezpieczeństwa żywności, ale także wspierać rozwój zawodowy audytorów, którzy są strażnikami bezpiecznej produkcji żywności i zaufania konsumentów.
Ciągłe doskonalenie, inspirujące spotkania, pasja i wymiana doświadczeń to nie tylko elementy codziennej pracy audytora – to klucz do rozwoju, satysfakcji i sukcesu w zawodzie, który ma realny wpływ na bezpieczeństwo i jakość życia innych.
Przeczytaj także
-
02.04.2025
Konferencja IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów"
Z przyjemnością zapraszamy na IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów”.
-
18.12.2024
Audytor IFS Food: Strażnik Bezpiecznej Produkcji Żywności i Zaufania Konsumentów cz. 2
Praca audytora jest nie tylko odpowiedzialnym zawodem, ale także pełnym wyzwań zajęciem, które wymaga wszechstronnych umiejętności, zaangażowania i zdolności analitycznego myślenia. Z perspektywy osoby wykonującej tę profesję można dostrzec zarówno jej złożoność, jak i satysfakcję płynącą z jej wykonywania. Zawód audytora to codzienne obowiązki, wyzwania, ale i zalety związane z wykonywaną pracą.
-
29.10.2024
Audytor IFS Food: Strażnik Bezpiecznej Produkcji Żywności i Zaufania Konsumentów cz. 1
Audytor IFS Food odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości produkcji żywności, dbając o zgodność procesów z międzynarodowymi standardami. Ich praca pozwala firmom identyfikować potencjalne ryzyka i wprowadzać działania ochronne, co buduje zaufanie konsumentów do produktów i marek.