Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt – projekt przekazany do konsultacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Do konsultacji został przekazany projekt rozporządzenia dobrostanowego wydłużający okres na uzyskanie przez rolników certyfikatu potwierdzającego uczestnictwo w systemie jakości QMP (dotyczy bydła mięsnego) lub QAFP (dotyczy świń i drobiu rzeźnego). Wymogi systemów QAFP i QMP obejmują m.in. ograniczenie wykorzystania antybiotyków w chowie tych zwierząt.

Obowiązujące przepisy

Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami dotyczącymi ekoschematu Dobrostan zwierząt praktykę polegającą na utrzymywaniu zwierząt zgodnie z wymogami systemu QAFP lub QMP może realizować rolnik, który:

  • uczestniczy w danym systemie;
  • ma, w dniu złożenia wniosku o przyznanie płatności dobrostanowej w ramach ww. praktyki, certyfikat potwierdzający, że wytwarzane przez niego produkty są zgodne ze specyfikacją i standardami systemu QAFP lub QMP.

Ze względu na duże zainteresowanie rolników nową płatnością dobrostanową czas oczekiwania na wydanie tego certyfikatu przez jednostkę certyfikującą wydłużył się. W związku z tym przygotowano nowelizację przepisów rozporządzenia dobrostanowego.

Co obejmą zmiany?

Zgodnie z planowaną zmianą przepisów okres na uzyskanie certyfikatu za zgodność ze specyfikacją i standardami systemu QAFP lub QMP zostaje wydłużony:

  • do 30 września 2024 r. dla bieżącej (pierwszej w odniesieniu do nowego wsparcia uczestników systemów QAFP i QMP) kampanii naboru wniosków;
  • do 31 lipca roku, w którym rolnik złożył ww. wniosek – dla lat następnych.

Takie rozwiązanie ułatwi rolnikom korzystanie z nowego rodzaju wsparcia za realizację praktyk polegających na utrzymywaniu zwierząt zgodnie z wymogami systemu QAFP lub QMP.

Źródło: MRiRW

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.