Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dobrostan zwierząt, a ubój zwierząt ciężarnych - opinia EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z danymi, zgromadzonymi w celu sporządzenia raportu, spośród zwierząt kierowanych na ubój na terenie Unii Europejskiej 3% krów mlecznych; 1,5% krów mięsnych; 0,5% świń; 0,8% kóz i 0,2% owiec stanowią zwierzęta w ostatnim trymestrze cięży. Przyczyny tego zjawiska są różne – poczynając od nieświadomości hodowców dotyczącej stanu fizjologicznego zwierząt, kończąc na czynnikach ekonomicznych.

Cel raportu

Grupa ekspertów, zajmujących się zdrowiem oraz dobrostanem zwierząt, z ramienia EFSA, przeprowadziła po raz pierwszy ocenę, której celem było sprawdzenie czy oraz ewentualnie kiedy płód różnych gatunków zwierząt może odczuwać ból podczas czynności związanych z ubojem.

Opinia ekspertów

Zgodnie z opinią naukowców zamieszczoną w raporcie zwierzęta w łonie matki nie odczuwają bólu podczas dwóch pierwszych trymestrów trwania ciąży. Dopiero w drugiej połowie ciąży kształtują się u płodu struktury fizyczne i neurologiczne odpowiedzialne za jego odczuwanie. Eksperci EFSA stwierdzili, iż prawdopodobnym jest, że zwierzęta w łonie matki, mogą doświadczyć bólu podczas uboju, wtedy, gdy ciąża jest bardziej zaawansowana tj. w czasie trwania jej ostatniego trymestru. Jednocześnie podkreślają jednak, że ze względu na obecność w organizmie płodu wielu substancji hamujących, nie można jednoznacznie stwierdzić czy odczucia bólowe nie są blokowane.

Co dalej?

Niezależnie od przedstawionej opinii eksperci zalecają podjęcie praktycznych działań, których efektem miałoby być zmniejszenie liczby zwierząt poddawanych ubojowi w trakcie trwania ciąży, a w szczególności w sytuacji, gdy jest ona zaawansowana.

Zagadnienie dotyczące uboju zwierząt ciężarnych nie było jeszcze poddawane szczegółowym badaniom. W związku z brakiem wyczerpujących ten temat publikacji opinia naukowa EFSA dostarcza cennych, bazowych informacji, które mogą być wykorzystane przez zarządzających ryzykiem na terenie Unii Europejskiej. Celem wydania opinii i wdrożenia w życie jej zaleceń ma być poprawa dobrostanu zwierząt. 

Opinia ekspertów EFSA została sporządzona na wniosek złożony przez kraje członkowskie: Niemcy, Danię, Holandię i Szwecję.

Źródło:

EFSA: Perspectives en matière de bien-être animal lors de l'abattage d'animaux gravides

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.