Nowoczesne technologie w walce z chorobami przenoszonymi przez żywność - WGS
UE posiada jedne z najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności i pasz na świecie, w trosce o zdrowie konsumentów, zwierząt, roślin oraz środowiska. Mimo tych rygorystycznych norm, każdego roku zgłaszane są incydenty związane z bezpieczeństwem żywności, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Przyczyny takich incydentów są różne – mogą wynikać z oszustw żywnościowych, niewłaściwych procedur kontrolnych, a także być efektem wypadków lub zdarzeń naturalnych, które nie zawsze są łatwe do przewidzenia lub kontrolowania.
Nowoczesne technologie w walce z chorobami przenoszonymi przez żywność
W kontekście skuteczności gotowości na kryzysy żywnościowe, że UE z powodzeniem wykorzystuje nowoczesne technologie, takie jak sekwencjonowanie całego genomu (WGS – whole genome sequencing), aby lepiej monitorować i zarządzać ogniskami chorób przenoszonych przez żywność. Dzięki tej technologii naukowcy mogą analizować profile genomowe bakterii z żywności i osób zakażonych, co pozwala ocenić, czy krajowe incydenty mogą przerodzić się w epidemie w wielu krajach. Takie dane, przekazywane do EFSA, pomagają w ocenie ryzyka i w planowaniu odpowiednich działań prewencyjnych.
EFSA opublikowała film pokazujący, jak działa sekwencjonowanie całego genomu (WGS) jest wykorzystywane do zwalczania ognisk chorób przenoszonych przez żywność.
System "One Health WGS"
W celu poprawienia skuteczności reagowania na zagrożenia związane z chorobami przenoszonymi przez żywność, UE opracowała system „One Health WGS”, który integruje dane z różnych źródeł, takich jak WGS pochodzące zarówno z żywności, jak i z osób zakażonych. Dzięki platformom hostowanym przez EFSA i ECDC, system umożliwia szybsze wymienianie danych oraz sprawną koordynację działań w ramach wspólnych analiz ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową. Proaktywne udostępnianie danych przez kraje UE jest niezbędne, aby zapewnić dokładną ocenę nowych przypadków zakażeń i zapobiegać dalszym zagrożeniom zdrowotnym.
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-incident-preparedness-and-response#latest
Przeczytaj także
-
11.02.2025
Pobieranie i sekwencjonowanie całogenomowe (WGS) izolatów czynników chorobotwórczych - nowe przepisy
Nowe obowiązki dotyczą pobierania izolatów Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli, w przypadku gdy te czynniki chorobotwórcze są powiązane z ogniskiem przenoszonym przez żywność
-
07.10.2024
FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw
-
15.11.2023
WHO publikuje wytyczne dotyczące wykorzystania WGS w nadzorze nad chorobami przenoszonymi przez żywność
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała kompleksowy przewodnik dotyczący wykorzystania sekwencjonowania całego genomu (WGS) jako narzędzia do wzmocnienia nadzoru i reagowania na choroby przenoszone przez żywność.