Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aktualizacja celów dotyczących redukcji pestycydów w Unii Europejskiej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Unia Europejska systematycznie podejmuje działania mające na celu ograniczenie ryzyka i zużycia pestycydów, aby chronić zdrowie ludzi oraz stan środowiska naturalnego. Kluczowym elementem tych działań są coroczne aktualizacje celów dotyczących redukcji pestycydów, które opierają się na regulacjach Dyrektywy 2009/128/EC oraz strategicznych założeniach unijnych, takich jak Strategia „Od pola do stołu” czy strategia bioróżnorodności.

Dyrektywa ustanawia ramy prawne do zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin, kładąc nacisk na ograniczenie negatywnych skutków ich stosowania, wspieranie integrowanej ochrony roślin oraz promowanie alternatywnych metod ochrony upraw, mniej szkodliwych dla środowiska. Realizacja tych założeń jest monitorowana za pomocą tak zwanych Harmonizowanych Wskaźników Ryzyka (HRIs), które Komisja Europejska aktualizuje i publikuje co roku. Dzięki tym wskaźnikom możliwe jest systematyczne śledzenie postępów zarówno na poziomie całej Unii, jak i poszczególnych państw członkowskich.

Pozytywny postęp w realizacji celów

Najnowsze raporty wskazują, że choć w ostatnich latach udało się zmniejszyć użycie niektórych substancji aktywnych, tempo osiągania zakładanych celów nie jest w całej UE równomierne.

Zgodnie z najnowszymi trendami opublikowanymi 15 lipca br. przez Komisję Europejską, niewiążący cel UE zakładający redukcję stosowania i ryzyka związanego ze stosowaniem pestycydów chemicznych o 50% do roku 2030 został osiągnięty przed terminem.

W okresie referencyjnym 2015–2017 zużycie pestycydów chemicznych i ryzyko z nimi związane zmniejszyły się o 58% do 2023 r., podczas gdy zużycie bardziej niebezpiecznych pestycydów spadło w tym samym okresie o 27%.

Liczby te pokazują znaczny postęp w realizacji niewiążących celów, które Komisja wyznaczyła w 2020 r. Cele te obejmowały redukcję stosowania pestycydów chemicznych i związanego z nimi ryzyka o 50% oraz ograniczenie stosowania bardziej niebezpiecznych pestycydów o 50%. Oba cele miały zostać osiągnięte do 2030 r. w porównaniu z okresem bazowym 2015–2017.

Zgodnie z dyrektywą w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów państwa członkowskie kontynuują wdrażanie krajowych planów działania, aby zmniejszyć ryzyko i wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko. Zachęcają również do stosowania zintegrowanej ochrony roślin oraz alternatywnych podejść i technik, aby zmniejszyć zależność od stosowania pestycydów.

Podsumowując, coroczne aktualizacje celów dotyczących redukcji pestycydów stanowią fundament polityki UE w zakresie ochrony zdrowia i środowiska. Dzięki nim możliwe jest stałe monitorowanie postępów, wskazywanie obszarów wymagających dodatkowej uwagi oraz wspieranie rozwoju bardziej ekologicznych i bezpiecznych metod ochrony roślin w rolnictwie europejskim.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/893202/en

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.