Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa ocena EFSA: Alternatywne podejścia do szacowania narażenia na pestycydy w diecie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował 21 lutego 2025 roku ocenę naukową dotyczącą metodologii szacowania krótkoterminowego narażenia dietetycznego na pozostałości pestycydów w żywności, znanej jako metodologia IESTI (International Estimated Short-Term Intake).

Celem przeglądu było zidentyfikowanie słabych punktów obecnej metodologii stosowanej w Unii Europejskiej oraz opracowanie trzech alternatywnych propozycji obliczeń, które mogłyby je uwzględnić.

W ramach analizy EFSA przeprowadziła porównawcze obliczenia dla ponad 400 kombinacji pestycydów i produktów spożywczych, stosując zarówno obecną metodologię IESTI, jak i proponowane alternatywne algorytmy. Wyniki tego badania wskazują, że różne grupy produktów spożywczych, klasyfikowane według przypadków IESTI 1, 2a, 2b i 3, mogą mieć różne wyniki oceny ryzyka w zależności od tego, która z proponowanych metodologii (obecna lub alternatywna) zostanie zastosowana.

Dodatkowo EFSA przeprowadziła probabilistyczne obliczenia narażenia, bazując na danych monitoringu dla 62 pestycydów obecnych w produktach spożywczych stanowiących główne składniki diety obywateli UE. Celem tych obliczeń była ocena, czy obowiązujące limity prawne (maksymalne poziomy pozostałości, MRL), ustalone po przeprowadzeniu oceny ryzyka przy użyciu metodologii IESTI, zapewniają wystarczającą ochronę konsumentów w Europie.

Jakie wnioski wysunięto z obliczeń narażenia?

Obliczenia wykazały, że dla większości podgrup pestycydów/populacji prawdopodobieństwo narażenia powyżej ostrej dawki referencyjnej (ARfD) było nieistotne. Jednak w kilku przypadkach nie można było wykluczyć prawdopodobieństwa narażenia powyżej ARfD. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę konserwatywne założenia zastosowane w obliczeniach probabilistycznych i brak danych umożliwiających doprecyzowanie szacunków narażenia, obecne maksymalne poziomy pozostałości (MRL) dla wybranych pestycydów uważa się za zapewniające dobrą ochronę dla europejskich konsumentów. Ogólnie rzecz biorąc, obliczenia narażenia probabilistycznego powinny wspierać dalsze dyskusje na poziomie zarządzania ryzykiem, czy poziom konserwatyzmu zmienionej metodologii musi wzrosnąć w porównaniu z obecną metodologią IESTI.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/9233

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.